Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια
spot_img

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Ένα ξέσπασμα σαλμονέλας έχει επηρεάσει περισσότερους από 200 ανθρώπους στην Ευρώπη αλλά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό όλων των μολύνσεων εν μέρει λόγω της διαφορετικής ικανότητας αλληλουχίας των χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA. Μάλιστα επισημαίνουν πως οι δηλητηριάσεις θα συνεχιστούν καθώς δεν έχει εντοπιστεί η ακριβής αιτία κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής κρέατος κοτόπουλου.

Συνολικά έχουν αναφερθεί 210 κρούσματα από τις ακόλουθες χώρες: Δανία (2), Γαλλία (111), Γερμανία (26), Ιρλανδία (4), Ολλανδία (34), Ηνωμένο Βασίλειο (32) και ΗΠΑ (1 ). 

Οι διαθέσιμες πληροφορίες από συνεντεύξεις περιπτώσεων, έρευνες παρακολούθησης και ανάλυση ομαδικής αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS), έδειξαν ότι τα προϊόντα κρέατος κεμπάπ που περιέχουν μολυσμένο κρέας κοτόπουλου είναι τα πιθανά οχήματα μολύνσεων και ότι ο κλώνος κυκλοφορεί στην αλυσίδα παραγωγής κρέατος πουλερικών της ΕΕ τουλάχιστον στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Ελλείψει αριθμών παρτίδας των μολυσμένων προϊόντων κεμπάπ και σχετικών πληροφοριών δοκιμών για σαλμονέλα , δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η πηγή ή οι πηγές των μολύνσεων. 

Η Johanna Takkinen, βασική εμπειρογνώμονας του ECDC σε ασθένειες που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό, δήλωσε:

«Το ECDC ενθαρρύνει τις χώρες να προσδιορίσουν την αλληλουχία των απομονώσεων S. Virchow από εγχώριες ανθρώπινες λοιμώξεις και να συνεντεύξουν περιπτώσεις με λοιμώξεις από S. Virchow ST16. Οι έρευνες θα πρέπει να εστιάζονται στην κατανάλωση κρέατος πουλερικών και συναφών προϊόντων και να διεξάγονται σε στενή συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων. Το ECDC μπορεί να υποστηρίξει χώρες με την αλληλουχία των απομονώσεων.»  

Μεταξύ των περιπτώσεων που ερωτήθηκαν (55), τα ποσοστά νοσηλείας κυμαίνονταν από 16,7% (2/12) στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως 29,4% (5/17) και 38,5% (10/26) στη Γαλλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό όλων των λοιμώξεων στην ΕΕ/ΕΟΧ, εν μέρει λόγω της διαφορετικής ικανότητας αλληλουχίας των χωρών.   

Είναι πιθανό να εμφανιστούν νέες λοιμώξεις στην ΕΕ/ΕΟΧ που επηρεάζουν οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, έως ότου διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της πηγής ή των σημείων μόλυνσης κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής κρέατος κοτόπουλου, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών πρωτογενούς παραγωγής. Αυτό θα επιτρέψει την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων ελέγχου. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα