Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ECDC και EFSA δίνουν την πρώτη εκτίμηση για την εστία Salmonella από τα Kinder – 150 τα θύματα

ΑρχικήΝέαECDC και EFSA δίνουν την πρώτη εκτίμηση για την εστία Salmonella από τα Kinder - 150 τα θύματα
spot_img

Χθες, το ECDC και η EFSA δημοσίευσαν ταχεία κοινή εκτίμηση της εστίας μονοφασικής Salmonella Typhimurium που συνδέεται με προϊόντα σοκολάτας Kinder της Ferrero και κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Arlon του Βελγίου.

Η αξιολόγηση περιγράφει την ταχεία εξέλιξη της επιδημίας. Τα περισσότερα κρούσματα είναι παιδιά κάτω των 10 ετών, με πολλά να νοσηλεύονται.

Το ECDC συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να είναι σε εγρήγορση για νέα κρούσματα και να διερευνούν ανθρώπινες λοιμώξεις με στελέχη που έχουν προφίλ αντοχής σε πολλά φάρμακα.

Συνιστάται η περαιτέρω αλληλουχία τέτοιων απομονωθέντων στελεχών και το ECDC προσφέρει υποστήριξη αλληλουχίας για χώρες με περιορισμένη ή καθόλου ικανότητα ανάλυσης αλληλουχίας γονιδιώματος.

Επιπλέον, το ECDC ενθαρρύνει περαιτέρω τις αρχές δημόσιας υγείας να συνεργάζονται στενά με τις αρχές ασφάλειας των τροφίμων στις πληγείσες χώρες.

Από τις 8 Απριλίου 2022, έχουν αναφερθεί 150 κρούσματα (119 επιβεβαιωμένα και 31 πιθανό) σε εννέα χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σουηδία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε, είχε ημερομηνία δειγματοληψίας την 21η Δεκεμβρίου 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Salmonella Typhimurium εντοπίστηκε σε δεξαμενή βουτύρου στη βελγική εγκατάσταση κατά τους ελέγχους του ίδιου του κατασκευαστή. Η εταιρεία εφάρμοσε κάποια μέτρα υγιεινής και αύξησε τη δειγματοληψία και τον έλεγχο των προϊόντων και του περιβάλλοντος επεξεργασίας. Μετά από αρνητικό τεστ για Salmonella, στη συνέχεια διένειμε τα προϊόντα σοκολάτας σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Στα τέλη Μαρτίου 2022, με βάση τη διαθεσιμότητα δεδομένων από αναλύσεις αλληλουχίας, οι επιστήμονες συνέδεαν τα ανθρώπινα κρούσματα με το Βέλγιο, μέσω προηγμένων τεχνικών μοριακής οροτυποποίησης.

Από τις 2 Απριλίου 2022, οι εθνικές αρμόδιες αρχές έχουν αρχίσει να εκδίδουν προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία. Η εταιρεία πραγματοποίησε εθελοντική ανάκληση συγκεκριμένων προϊόντων σε διάφορες χώρες.

Στις 8 Απριλίου 2022, η αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων στο Βέλγιο διενήργησε επίσημους ελέγχους στο εργοστάσιο που παρασκευάζονται τα Kinder και απέσυρε την άδεια παραγωγής της εταιρείας. Επιπλέον, η εταιρεία ανακάλεσε όλες τις παρτίδες προϊόντων που παράγονται στο εργοστάσιο της Ferrero στην πόλη Arlon του Βελγίου, ανεξάρτητα από τον αριθμό παρτίδας ή την ημερομηνία λήξης τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανακλήσεις και οι αποσύρσεις που ξεκίνησαν παγκοσμίως θα μειώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω λοιμώξεων. Ωστόσο, επειδή η μοριακή οροτυποποίηση δεν πραγματοποιείται συνήθως σε όλες τις χώρες, ορισμένα κρούσματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.

Οι εμπειρογνώμονες του ECDC και της EFSA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες στη μονάδα παραγωγής στο Arlon, προκειμένου να προσδιοριστούν τα βαθύτερα αίτια, ο χρόνος και οι πιθανοί παράγοντες πίσω από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της πιθανότητας ευρύτερης χρήσης μολυσμένων πρώτων υλών σε άλλες μονάδες μεταποίησης.

Τυχόν ζητήματα που σχετίζονται με τις τρέχουσες ανακλήσεις προϊόντων και τις συμβουλές των καταναλωτών θα πρέπει να απευθύνονται στις εθνικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η κοινή αξιολόγηση ECDC – EFSA

Στις 17 Φεβρουαρίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο (Ηνωμένο Βασίλειο) ανέφερε μια ομάδα κρουσμάτων με λοίμωξη από μονοφασική Salmonella Typhimurium τύπου 34. Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν αναφερθεί 150 κρούσματα σε εννέα χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το στέλεχος παρουσιάζει αντοχή σε επτά αντιμικροβιακές κατηγορίες, αλλά παραμένει ευαίσθητο στην αζιθρομυκίνη, τη ciprofloxacin, τη μεροπενέμη και τις κεφαλοσπορίνες.

Όπως αναφέρεται, “οι συνεντεύξεις των κρουσμάτων και οι επιδημιολογικές έρευνες υποδεικνύουν συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας της μάρκας Α, που παράγονται από την εταιρεία Α από τη μονάδα μεταποίησης Β στο Βέλγιο ως πιθανά οχήματα μόλυνσης.

Η μονοφασική Salmonella typhimurium που ταιριάζει με το στέλεχος της ανθρώπινης εστίας είχε εντοπιστεί στην εγκατάσταση Β τον Δεκέμβριο του 2021 σε δείγματα αυτοελέγχου. Το βήμα επεξεργασίας που περιλαμβάνει το βουτυρόγαλα προσδιορίστηκε ως το πιθανό σημείο μόλυνσης και εφαρμόστηκαν μέτρα υγιεινής. Το εργοστάσιο διένειμε τα εμπλεκόμενα προϊόντα σοκολάτας σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως μετά από αρνητικό έλεγχο για Salmonella.

Στις 8 Απριλίου 2022, βάσει των επίσημων ελέγχων, η αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων στο Βέλγιο εκτίμησε ότι η εγκατάσταση δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των προϊόντων της. Ως εκ τούτου, η άδεια παραγωγής αποσύρθηκε, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκε η ανάκληση σε όλες τις παρτίδες όλων των προϊόντων της εμπλεκόμενης μάρκας.

Αυτή η επιδημία εξελίσσεται ραγδαία και τα παιδιά έχουν μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή μόλυνση μεταξύ των αναφερόμενων κρουσμάτων.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες στον τόπο παραγωγής για τον εντοπισμό της βασικής αιτίας, του χρονοδιαγράμματος και των πιθανών παραγόντων πίσω από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της πιθανότητας ευρύτερης χρήσης μολυσμένων πρώτων υλών σε άλλες μονάδες μεταποίησης.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κοινή αξιολόγηση της εστίας Salmonella από ECDC-EFSA, στο πιο κάτω αρχείο

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ενδοφλέβια θεραπεία βιταμινών: Μήπως πρόκειται για παγκόσμια απάτη;

Αλήθειες και ψέματα για την τάση ευεξίας των τελευταίων χρόνων, την ενδοφλέβια βιταμινοθεραπεία.

Πώς αποκαλύφθηκε ότι πίσω από το θανατηφόρο ξέσπασμα E. coli είναι η McDonald’s

Το χρονικό της αποκάλυψης και πώς ένας 17χρονος με αιμορραγικές διάρροιες βοήθησε τις αρχές να βρουν την άκρη του νήματος.

57χρονος μαχαιρώθηκε και πέθανε προσπαθώντας να κόψει κατεψυγμένα μπιφτέκια!

‘Ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Ουαλία, υπενθύμισε τον πιθανό κίνδυνο που ενέχει η προσπάθεια διαχωρισμού κατεψυγμένων τροφίμων με αιχμηρά αντικείμενα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο