Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ECDC: “Καμπανάκι” για την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά – Ορισμένα χρειάστηκαν μεταμόσχευση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνECDC: "Καμπανάκι" για την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά - Ορισμένα χρειάστηκαν μεταμόσχευση
spot_img

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων – ECDC, έχει ενημερωθεί για την αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιοποιεί αυτές τις πληροφορίες διεθνώς ώστε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση μεταξύ των κλινικών που φροντίζουν τα παιδιά και να καθορίσει εάν υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες.

Το κλινικό σύνδρομο σε ταυτοποιημένα κρούσματα είναι σοβαρής οξείας ηπατίτιδας με σημαντικά αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά παρουσιάζοντας ίκτερο, μερικές φορές πριν από γαστρεντερικά συμπτώματα – συμπεριλαμβανομένου του εμέτου ως προεξέχον χαρακτηριστικό – σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών.

Οι κλινικοί γιατροί ενθαρρύνονται να αναφέρουν περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών με τρανσαμινάση ορού >500 IU/L, στα οποία έχει αποκλειστεί η ηπατίτιδα Α έως Ε, σε Εθνικά Ινστιτούτα Δημόσιας Υγείας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ/του ΕΟΧ μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τυχόν τέτοια ύποπτα κρούσματα στην πλατφόρμα EPIPulse του ECDC για τη διευκόλυνση της έρευνας.

Στην Αγγλία, υπάρχουν περίπου 60 κρούσματα υπό διερεύνηση, με τα περισσότερα να αφορούν παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κατάσταση προχώρησε σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια και χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες μονάδες του ήπατος των παιδιών. Ένας μικρός αριθμός παιδιών έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Στη Σκωτία, 10 κρούσματα που απαιτούσαν εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 5 ετών και διερευνώνται, ενώ εμφανίστηκαν από τον Μάρτιο του 2022 και μετά.

Στην Ουαλία, επί του παρόντος δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα υπό διερεύνηση, αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων από τις αρχές του 2022 είχε παρόμοιες κλινικές παρουσιάσεις.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Επί του παρόντος, η αιτία της ηπατίτιδας σε στα καταγεγραμμένα και επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι άγνωστη. Οι κοινοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας Α, Β, C, D και Ε) δεν έχουν ανιχνευθεί. Μερικά από τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 και άλλα για αδενοϊό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ των αναφερόμενων κρουσμάτων και δεν υπάρχει γνωστή συσχέτιση με τα ταξίδια.

Διεξάγονται έρευνες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διερεύνηση της πιθανής αιτίας και οι πληροφορίες έχουν διανεμηθεί στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στο κοινό για την ευαισθητοποίηση.

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δημοσιεύσει μια οδηγία για τους κλινικούς ιατρούς  συμπεριλαμβανομένων συμβουλών σχετικά με τον τρόπο διερεύνησης των παιδιών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα