Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου για χρήσεις τροφίμων και ζωοτροφών

ΑρχικήPicksNews LineEFSA: Αξιολόγηση γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου για χρήσεις τροφίμων και ζωοτροφών
spot_img

Δημοσιεύθηκε εχθές, 7 Μαρτίου, η επιστημονική γνώμη της EFSA σχετικά με την αξιολόγηση γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου DP4114 × MON 810 × MIR604 × NK603 και υποσυνδυασμών, για χρήσεις σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Ο αραβόσιτος DP4114 × MON 810 × MIR604 × NK603 (αραβόσιτος στοίβας τεσσάρων συμβάντων) παρήχθη με συμβατική διέλευση για να συνδυάσει τέσσερα μεμονωμένα συμβάντα: DP4114, MON 810, MIR604 και NK603.

Η ομάδα ΓΤΟ αξιολόγησε προηγουμένως τα τέσσερα μεμονωμένα συμβάντα αραβοσίτου και έναν από τους υποσυνδυασμούς και δεν εντόπισε προβλήματα ασφάλειας. Δεν εντοπίστηκαν νέα στοιχεία σχετικά με τα μεμονωμένα συμβάντα αραβοσίτου ή τον αξιολογούμενο υποσυνδυασμό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροποποίηση των αρχικών συμπερασμάτων σχετικά με την ασφάλειά τους.

Ο μοριακός χαρακτηρισμός, η συγκριτική ανάλυση (γεωπονικά, φαινοτυπικά και συνθετικά χαρακτηριστικά) και το αποτέλεσμα της τοξικολογικής, αλλεργιογένεσης και διατροφικής αξιολόγησης, δείχνουν ότι ο συνδυασμός των μεμονωμένων συμβάντων αραβοσίτου και των προκύπτοντων πρωτεϊνών στον αραβόσιτο αυτό δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών και τη διατροφή.

Το πάνελ ΓΤΟ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αραβόσιτος στοίβας τεσσάρων συμβάντων, είναι εξίσου ασφαλής με την συγκριτική και τις επιλεγμένες μη ΓΤ ποικιλίες αναφοράς. Σε περίπτωση τυχαίας απελευθέρωσης βιώσιμων κόκκων του αραβόσιτου στοίβας τεσσάρων συμβάντων στο περιβάλλον, αυτό δεν θα δημιουργούσε ανησυχίες για την περιβαλλοντική ασφάλεια.

Η ομάδα ΓΤΟ αξιολόγησε την πιθανότητα αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μεμονωμένων συμβάντων σε εννέα από τους υποσυνδυασμούς αραβοσίτου που δεν είχαν αξιολογηθεί προηγουμένως και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτά αναμένεται να είναι εξίσου ασφαλή με τα μεμονωμένα συμβάντα, τον προηγουμένως αξιολογούμενο υποσυνδυασμό και τον αραβόσιτο τεσσάρων συμβάντων. Η παρακολούθηση των τροφίμων/ζωοτροφών μετά την αγορά δεν κρίνεται αναγκαία.

Το σχέδιο περιβαλλοντικής παρακολούθησης μετά την αγορά και τα διαστήματα αναφοράς είναι σύμφωνα με τις προβλεπόμενες χρήσεις του αραβόσιτου στοίβας τεσσάρων συμβάντων. Η ομάδα ΓΤΟ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αραβόσιτος στοίβας τεσσάρων συμβάντων και οι υποσυνδυασμένοι του είναι εξίσου ασφαλείς με τον μη ΓΤ συγκριτή και τις επιλεγμένες μη ΓΤ ποικιλίες αναφοράς όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων και στο περιβάλλον.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη της EFSA, πατήστε εδώ.

Το κοινό έχει 30 ημέρες από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης επιστημονικής γνώμης να σχολιάσει στη δημόσια διαβούλευση που άνοιξε σχετικά με το θέμα.

Για να συμμετάσχετε, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο