Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση της ασφάλειας του ενζύμου τροφίμων α-αμυλάσης από το Bacillus subtilis

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Αξιολόγηση της ασφάλειας του ενζύμου τροφίμων α-αμυλάσης από το Bacillus subtilis
spot_img

 Το ένζυμο τροφίμων α-αμυλάση προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε διεργασίες ψησίματος.

Το ένζυμο τροφίμων α-αμυλάση (4-α-δ-γλυκανοϋδρολάση)· EC 3.2.1.1) παράγεται με το γενετικώς τροποποιημένο στέλεχος Bacillus subtilis AR-651 από AB Enzymes. Οι γενετικές τροποποιήσεις δεν προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλεια. Το ένζυμο τροφίμων θεωρείται απαλλαγμένο από βιώσιμα κύτταρα του οργανισμού παραγωγής και του DNA του. Προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε διεργασίες ψησίματος.

Η διατροφική έκθεση στα συνολικά οργανικά στερεά (TOS) ενζύμων τροφίμων εκτιμήθηκε σε έως 1,19 mg TOS/kg σωματικού βάρους (bw) ανά ημέρα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Το στέλεχος παραγωγής φέρει γνωστά γονίδια μικροβιακής αντοχής και, κατά συνέπεια, δεν πληροί πλήρως τις απαιτήσεις για την προσέγγιση του αναγνωρισμένου τεκμηρίου ασφάλειας (QPS) όσον αφορά την αξιολόγηση της ασφάλειας. Ωστόσο, λαμβανομένης υπόψη της απουσίας βιώσιμων κυττάρων και DNA από τον οργανισμό παραγωγής στο ένζυμο τροφίμων, αυτό δεν θεωρείται επικίνδυνο.

Δεδομένου ότι δεν έχουν εντοπιστεί άλλες ανησυχίες που προκύπτουν από τη μικροβιακή πηγή και την επακόλουθη γενετική τροποποίησή της ή από τη διαδικασία παρασκευής, η EFSA θεωρεί ότι δεν απαιτούνται τοξικολογικές δοκιμές για την αξιολόγηση αυτού του ενζύμου τροφίμων. Μια έρευνα για την ομοιότητα της αλληλουχίας αμινοξέων του ενζύμου τροφίμων με γνωστά αλλεργιογόνα έγινε και βρέθηκαν τρεις αντιστοιχίες με τα αλλεργιογόνα του αναπνευστικού συστήματος.

Η ομάδα έκρινε ότι, υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης, ο κίνδυνος αλλεργικής ευαισθητοποίησης και αντίδρασης πρόκλησης λόγω έκθεσης στη διατροφή δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο θεωρείται χαμηλή.

Με βάση τα στοιχεία που παρασχέθηκαν, η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό το ένζυμο τροφίμων δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα