Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας – Μελέτη

ΑρχικήΝέαΜαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας - Μελέτη
spot_img

Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων – Ποιες χώρες το εφαρμόζουν – Αντιδράσεις των εταιρειών τροφίμων.

Μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για τρόφιμα και ποτά που υπερβαίνουν τα όρια ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών ή θερμίδων έχει εφαρμόσει υποχρεωτικά από το 2016 η Χιλή. Την πρακτική αυτή εφαρμόζει και το Ισραήλ με  κόκκινες ετικέτες.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Deakin που ανέλυσε τον αντίκτυπο τέτοιων  υποχρεωτικών προειδοποιήσεων ,  διαπίστωσε πως είναι αποτελεσματικές στη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών επεξεργασμένων τροφίμων.

Ο Chris Dubelaar, καθηγητής μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Deakin και συν-συγγραφέας της εργασίας, είπε ότι ο μόνος τύπος επισήμανσης που εμπόδιζε πραγματικά τους ανθρώπους να αγοράζουν ανθυγιεινά τρόφιμα ήταν οι πολύ μεγάλες «ετικέτες στο πρόσωπό σας που λένε «αυτό είναι κακό για εσάς»

Η καθηγήτρια Simone Pettigrew από το George Institute for Global Health είπε ότι η ανάλυση του ινστιτούτου για την επισήμανση των τροφίμων σε περισσότερες από 20 χώρες έδειξε ότι τρία πράγματα έκαναν τις ετικέτες των τροφίμων αποτελεσματικές:

  • Υποχρεωτικότητα
  • Έντονο χρώμα
  • Βαθμολογία με αστέρια υγείας

Σύμφωνα με τους ερευνητές  ακόμα πιο αποτελεσματικό για να μην επιλέγουν οι καταναλωτές ανθυγιεινά τρόφιμα θα είναι η αντικατάσταση οποιουδήποτε χρώματος με μαύρο χρώμα πάνω στη συσκευασία.

Η ανάλυση στην πρακτική της Χιλής έδειξε πως μετά από την υποχρεωτική εφαρμογή της μαύρης προειδοποίησης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που περιείχαν υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών, μειώθηκε σημαντικά.

Ο Dubelaar υποστήριξε ότι εάν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να πείσουν ακόμη και λίγους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα, τότε θα αναχαιτιστεί η τάση αύξηση της παχυσαρκίας ή θα αρχίσουν να μειώνονται τα ποσοστά συμβάλλοντας στη μείωση της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας που προκαλείται από παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακές παθήσεις.

Πάντως οι μελετητές τόνισαν ότι οι εταιρείες γενικά αρνούνται να βάλουν μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες υγείας και συνεπώς οι καταναλωτές αφήνονται στην τύχη τους.

Πηγή: https://www.smh.com.au/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα