Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας – Μελέτη

ΑρχικήΝέαΜαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας - Μελέτη
spot_img

Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων – Ποιες χώρες το εφαρμόζουν – Αντιδράσεις των εταιρειών τροφίμων.

Μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για τρόφιμα και ποτά που υπερβαίνουν τα όρια ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών ή θερμίδων έχει εφαρμόσει υποχρεωτικά από το 2016 η Χιλή. Την πρακτική αυτή εφαρμόζει και το Ισραήλ με  κόκκινες ετικέτες.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Deakin που ανέλυσε τον αντίκτυπο τέτοιων  υποχρεωτικών προειδοποιήσεων ,  διαπίστωσε πως είναι αποτελεσματικές στη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών επεξεργασμένων τροφίμων.

Ο Chris Dubelaar, καθηγητής μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Deakin και συν-συγγραφέας της εργασίας, είπε ότι ο μόνος τύπος επισήμανσης που εμπόδιζε πραγματικά τους ανθρώπους να αγοράζουν ανθυγιεινά τρόφιμα ήταν οι πολύ μεγάλες «ετικέτες στο πρόσωπό σας που λένε «αυτό είναι κακό για εσάς»

Η καθηγήτρια Simone Pettigrew από το George Institute for Global Health είπε ότι η ανάλυση του ινστιτούτου για την επισήμανση των τροφίμων σε περισσότερες από 20 χώρες έδειξε ότι τρία πράγματα έκαναν τις ετικέτες των τροφίμων αποτελεσματικές:

  • Υποχρεωτικότητα
  • Έντονο χρώμα
  • Βαθμολογία με αστέρια υγείας

Σύμφωνα με τους ερευνητές  ακόμα πιο αποτελεσματικό για να μην επιλέγουν οι καταναλωτές ανθυγιεινά τρόφιμα θα είναι η αντικατάσταση οποιουδήποτε χρώματος με μαύρο χρώμα πάνω στη συσκευασία.

Η ανάλυση στην πρακτική της Χιλής έδειξε πως μετά από την υποχρεωτική εφαρμογή της μαύρης προειδοποίησης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που περιείχαν υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών, μειώθηκε σημαντικά.

Ο Dubelaar υποστήριξε ότι εάν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να πείσουν ακόμη και λίγους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα, τότε θα αναχαιτιστεί η τάση αύξηση της παχυσαρκίας ή θα αρχίσουν να μειώνονται τα ποσοστά συμβάλλοντας στη μείωση της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας που προκαλείται από παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακές παθήσεις.

Πάντως οι μελετητές τόνισαν ότι οι εταιρείες γενικά αρνούνται να βάλουν μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες υγείας και συνεπώς οι καταναλωτές αφήνονται στην τύχη τους.

Πηγή: https://www.smh.com.au/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα