Μετά από αίτημα πέντε ευρωπαϊκών σκανδιναβικών χωρών, ανατέθηκε στην επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να παράσχει επιστημονικές συμβουλές σχετικά με ένα ανώτερο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης (UL) ή ένα ασφαλές επίπεδο πρόσληψης για τα διαιτητικά (συνολικά / προστιθέμενα / ελεύθερα) σάκχαρα με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα για χρόνιες μεταβολικές ασθένειες, τελικά σημεία που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και στην οδοντική τερηδόνα.
Εξετάστηκαν επίσης συγκεκριμένοι τύποι σακχάρων (φρουκτόζη) και πηγές σακχάρων.
Η πρόσληψη διατροφικών σακχάρων είναι ένας αποδεδειγμένος κίνδυνος σε σχέση με την οδοντική τερηδόνα στον άνθρωπο. Με βάση μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, ορισμένες μελέτες δεν υποστηρίζουν μια θετική σχέση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών σακχάρων, σε ισοθερμιδική ανταλλαγή με άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, και οποιασδήποτε από τις χρόνιες μεταβολικές ασθένειες ή τα τελικά σημεία που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη που αξιολογήθηκαν.
Βάσει τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου σε καταληκτικά σημεία παρένθετης νόσου, υπάρχουν στοιχεία για μια θετική και αιτιολογική σχέση μεταξύ της πρόσληψης πρόσθετων/ελεύθερων σακχάρων και του κινδύνου ορισμένων χρόνιων μεταβολικών ασθενειών: Το επίπεδο βεβαιότητας είναι μέτριο για την παχυσαρκία και τη δυσλιπιδαιμία, χαμηλή για τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο και τον διαβήτη τύπου 2 και πολύ χαμηλή για την υπέρταση.
Οι επιπτώσεις των προστιθέμενων σακχάρων στην υγεία, έναντι των ελεύθερων σακχάρων, δεν μπορούσαν να συγκριθούν. Δεν μπορούσε να προσδιοριστεί στο εύρος των παρατηρούμενων προσλήψεων ένα επίπεδο πρόσληψης σακχάρων στο οποίο δεν είναι αυξημένος ο κίνδυνος οδοντικής τερηδόνας/χρόνιων μεταβολικών ασθενειών και, επομένως, δεν μπόρεσε να οριστεί ένα UL ή ένα ασφαλές επίπεδο πρόσληψης.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και τις σχετικές αβεβαιότητες, η πρόσληψη πρόσθετων και ελεύθερων σακχάρων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη στο πλαίσιο μιας διατροφικά επαρκούς δίαιτας. Η μείωση της πρόσληψης πρόσθετων και ελεύθερων σακχάρων θα μείωνε την πρόσληψη ολικών σακχάρων σε παρόμοιο βαθμό. Η παρούσα γνώμη μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ στον καθορισμό εθνικών στόχων/συστάσεων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη της EFSA, πατήστε εδώ