Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Ετήσια έκθεση για την Εκτίμηση Μικροβιολογικού Κινδύνου 2023

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Ετήσια έκθεση για την Εκτίμηση Μικροβιολογικού Κινδύνου 2023
spot_img

Το δίκτυο της ΕΕ υπογραμμίζει βασικά μικροβιακά ζητήματα.

Το επιστημονικό δίκτυο για την αξιολόγηση του μικροβιολογικού κινδύνου (δίκτυο MRA) της EFSA, στο οποίο συμμετέχουν 25 χώρες και δύο παρατηρητές (Ελβετία και Νορβηγία) συνεδρίασε για 23η φορά τον Οκτώβριο και παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εκτίμηση του μικροβιακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της

  • παθογένειας της STEC,
  • των κινδύνων λόγω διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας,
  • θέρμανσης και αποθήκευσης στο ψυγείο των αυγών,
  • χειρισμός γάλακτος από γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις με αλλαντίαση,
  • των αυγών Echinococcus σε μούρα,
  • της σαλμονέλας στην αλυσίδα χοιρινού κρέατος,
  • των οδών μετάδοσης Campylobacter,
  • της ανάπτυξης της Listeria monocytogenes και της παρουσίας σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα,
  • των παθογόνων εντεροβακτηριοειδών σε κέικ,
  • της περικαρδίτιδας σε κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής μετά τη σφαγή και
  • της ενημέρωσης σχετικά με την έξαρση του σολιού της Taenia solium.

Η Γαλλική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ANSES προτείνει μια νέα ταξινόμηση των στελεχών STEC σύμφωνα με τη δυναμική μολυσματικότητας. Επίσης εξετάστηκαν οι μικροβιακοί κίνδυνοι λόγω διακοπής ρεύματος. Λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων στο ψυγείο μετά από διακοπή ρεύματος. Η μελέτη εξέτασε τις καμπύλες θερμοκρασίας στα τρόφιμα και μοντελοποίησε βακτήρια των τροφίμων που συνήθως διατηρούνται στο ψυγείο κατά την άνοδο της θερμοκρασίας, μιμούμενη μια διακοπή ρεύματος διάρκειας 48 ωρών.

Το 2023, η Salmonella Enteritidis βρέθηκε σε όρνιθες για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στη Σουηδία. Εκατομμύρια αυγά ανακλήθηκαν και τουλάχιστον 79 άνθρωποι μολύνθηκαν. Μια μελέτη αξιολόγησε εάν τα μαλακά βραστά αυγά από παρτίδες που ανακλήθηκαν θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Εάν ο κρόκος είναι κρεμώδης αλλά σφιχτός, μια θερμοκρασία τουλάχιστον 65 βαθμών C (149 βαθμοί F) θα είναι αρκετή για να σκοτώσει τη Salmonella Enteritidis.

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/sp.efsa.2023.EN-8451

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο