Το δίκτυο της ΕΕ υπογραμμίζει βασικά μικροβιακά ζητήματα.
Το επιστημονικό δίκτυο για την αξιολόγηση του μικροβιολογικού κινδύνου (δίκτυο MRA) της EFSA, στο οποίο συμμετέχουν 25 χώρες και δύο παρατηρητές (Ελβετία και Νορβηγία) συνεδρίασε για 23η φορά τον Οκτώβριο και παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εκτίμηση του μικροβιακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της
- παθογένειας της STEC,
- των κινδύνων λόγω διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας,
- θέρμανσης και αποθήκευσης στο ψυγείο των αυγών,
- χειρισμός γάλακτος από γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις με αλλαντίαση,
- των αυγών Echinococcus σε μούρα,
- της σαλμονέλας στην αλυσίδα χοιρινού κρέατος,
- των οδών μετάδοσης Campylobacter,
- της ανάπτυξης της Listeria monocytogenes και της παρουσίας σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα,
- των παθογόνων εντεροβακτηριοειδών σε κέικ,
- της περικαρδίτιδας σε κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής μετά τη σφαγή και
- της ενημέρωσης σχετικά με την έξαρση του σολιού της Taenia solium.
Η Γαλλική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ANSES προτείνει μια νέα ταξινόμηση των στελεχών STEC σύμφωνα με τη δυναμική μολυσματικότητας. Επίσης εξετάστηκαν οι μικροβιακοί κίνδυνοι λόγω διακοπής ρεύματος. Λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων στο ψυγείο μετά από διακοπή ρεύματος. Η μελέτη εξέτασε τις καμπύλες θερμοκρασίας στα τρόφιμα και μοντελοποίησε βακτήρια των τροφίμων που συνήθως διατηρούνται στο ψυγείο κατά την άνοδο της θερμοκρασίας, μιμούμενη μια διακοπή ρεύματος διάρκειας 48 ωρών.
Το 2023, η Salmonella Enteritidis βρέθηκε σε όρνιθες για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στη Σουηδία. Εκατομμύρια αυγά ανακλήθηκαν και τουλάχιστον 79 άνθρωποι μολύνθηκαν. Μια μελέτη αξιολόγησε εάν τα μαλακά βραστά αυγά από παρτίδες που ανακλήθηκαν θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Εάν ο κρόκος είναι κρεμώδης αλλά σφιχτός, μια θερμοκρασία τουλάχιστον 65 βαθμών C (149 βαθμοί F) θα είναι αρκετή για να σκοτώσει τη Salmonella Enteritidis.
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/sp.efsa.2023.EN-8451