Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για παράγωγο του κουρκουμά ως Novel Food

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για παράγωγο του κουρκουμά ως Novel Food
spot_img

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να διατυπώσει γνώμη σχετικά με τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή από τον κουρκουμά (Curcuma longa L.) ως νέο τρόφιμο (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ. ) 2015/2283. 

Τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή είναι παράγωγα κουρκουμινοειδών, που παράγονται χημικά με υδρογόνωση κουρκουμινοειδών που εξάγονται από τα ριζώματα του C. longa L. Το NF αποτελείται από περισσότερο από 95% τετραϋδροκουρκουμινοειδή. 

Ο αιτών πρότεινε τη χρήση του NF σε συμπληρώματα διατροφής σε μέγιστη δόση 300 mg/ημέρα για ενήλικες, εξαιρουμένων των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του NF και τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική και δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την γονοτοξικότητά του

Με βάση μια μελέτη τοξικότητας από το στόμα 90 ημερών και μια δοκιμασία ελέγχου αναπαραγωγικής/αναπτυξιακής τοξικότητας που πραγματοποιήθηκε με το NF, η Ομάδα εξάγει ένα ασφαλές επίπεδο 2 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Για τον πληθυσμό-στόχο αυτό το επίπεδο αντιστοιχεί σε 140 mg/ημέρα, το οποίο είναι χαμηλότερο από το επίπεδο χρήσης όπως προτείνεται από τον αιτούντα. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF, τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή από τον κουρκουμά (C. longa L.), είναι ασφαλές για τον πληθυσμό-στόχο στα 140 mg/ημέρα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο