Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για παράγωγο του κουρκουμά ως Novel Food

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για παράγωγο του κουρκουμά ως Novel Food
spot_img

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να διατυπώσει γνώμη σχετικά με τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή από τον κουρκουμά (Curcuma longa L.) ως νέο τρόφιμο (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ. ) 2015/2283. 

Τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή είναι παράγωγα κουρκουμινοειδών, που παράγονται χημικά με υδρογόνωση κουρκουμινοειδών που εξάγονται από τα ριζώματα του C. longa L. Το NF αποτελείται από περισσότερο από 95% τετραϋδροκουρκουμινοειδή. 

Ο αιτών πρότεινε τη χρήση του NF σε συμπληρώματα διατροφής σε μέγιστη δόση 300 mg/ημέρα για ενήλικες, εξαιρουμένων των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του NF και τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική και δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την γονοτοξικότητά του

Με βάση μια μελέτη τοξικότητας από το στόμα 90 ημερών και μια δοκιμασία ελέγχου αναπαραγωγικής/αναπτυξιακής τοξικότητας που πραγματοποιήθηκε με το NF, η Ομάδα εξάγει ένα ασφαλές επίπεδο 2 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Για τον πληθυσμό-στόχο αυτό το επίπεδο αντιστοιχεί σε 140 mg/ημέρα, το οποίο είναι χαμηλότερο από το επίπεδο χρήσης όπως προτείνεται από τον αιτούντα. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF, τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή από τον κουρκουμά (C. longa L.), είναι ασφαλές για τον πληθυσμό-στόχο στα 140 mg/ημέρα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα