ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για παράγωγο του κουρκουμά ως Novel Food

EFSA: Γνωμοδότηση για παράγωγο του κουρκουμά ως Novel Food

1 λεπτά ανάγνωσης

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να διατυπώσει γνώμη σχετικά με τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή από τον κουρκουμά (Curcuma longa L.) ως νέο τρόφιμο (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ. ) 2015/2283. 

Τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή είναι παράγωγα κουρκουμινοειδών, που παράγονται χημικά με υδρογόνωση κουρκουμινοειδών που εξάγονται από τα ριζώματα του C. longa L. Το NF αποτελείται από περισσότερο από 95% τετραϋδροκουρκουμινοειδή. 

- Advertisement -

Ο αιτών πρότεινε τη χρήση του NF σε συμπληρώματα διατροφής σε μέγιστη δόση 300 mg/ημέρα για ενήλικες, εξαιρουμένων των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του NF και τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική και δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την γονοτοξικότητά του

Με βάση μια μελέτη τοξικότητας από το στόμα 90 ημερών και μια δοκιμασία ελέγχου αναπαραγωγικής/αναπτυξιακής τοξικότητας που πραγματοποιήθηκε με το NF, η Ομάδα εξάγει ένα ασφαλές επίπεδο 2 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Για τον πληθυσμό-στόχο αυτό το επίπεδο αντιστοιχεί σε 140 mg/ημέρα, το οποίο είναι χαμηλότερο από το επίπεδο χρήσης όπως προτείνεται από τον αιτούντα. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF, τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή από τον κουρκουμά (C. longa L.), είναι ασφαλές για τον πληθυσμό-στόχο στα 140 mg/ημέρα.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η άγνωστη επιδημία εντεροϊού στη Λέσβο: Η μεγαλύτερη συρροή άσηπτης μηνιγγίτιδας των τελευταίων ετών

Ο ΕΟΔΥ ταυτοποίησε τον Echovirus 30, όμως η επιδημιολογική διερεύνηση δεν εντόπισε την πηγή μετάδοσης.

40 νέες προσλήψεις στον ΕΦΕΤ για την ενίσχυση των ελέγχων τροφίμων – Από τον Σεπτέμβριο επιθεωρήσεις και στα κυλικεία σχολείων

O ΥπΑΑΤ Μ. Σχοινάς επισκέφθηκε τον ΕΦΕΤ και ανακοίνωσε 40 προσλήψεις για την ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για ρύζι με ορυκτέλαια έως και +19.978% πάνω από το όριο – Η Ελλάδα στις 30 χώρες διανομής, 54 follow-ups (φωτο)

Ευρωπαϊκή ειδοποίηση RASFF για ρύζι με MOSH και MOAH: Νέα επικαιροποίηση με περισσότερες χώρες, ανακλήσεις και εργαστηριακά ευρήματα.