Τα νεονικοτινοειδή (π.χ. acetamiprid, thiamethoxam , imidacloprid , thiacloprid και clothianidin) έχουν γίνει τα πιο χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, ο αιτών Nufarm Europe Gmbh υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή της Αυστρίας για την τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη δραστική ουσία acetamiprid στο μέλι, τους λιναρόσπορους, τους σπόρους παπαρούνας, τους σπόρους σιναπιού και τους σπόρους “gold of pleasure”.
Τα νεονικοτινοειδή (π.χ. acetamiprid, thiamethoxam , imidacloprid , thiacloprid και clothianidin) έχουν γίνει τα πιο χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 25%
Διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος ήταν επαρκή για να συναχθούν προτάσεις ΑΟΚ για τα παραπάνω προϊόντα. Ωστόσο, όσον αφορά το μέλι, εντοπίστηκαν κενά στα δεδομένα από την EFSA και δεν καλύφθηκαν πλήρως από την αιτιολόγηση που παρέσχε ο αιτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις εναπομένουσες αβεβαιότητες, οι διαχειριστές κινδύνου έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν την αιτιολόγηση που παρέχεται και τις σχετικές αβεβαιότητες είτε να συγχωνεύσουν τα παρεχόμενα δεδομένα με ένα σύνολο δεδομένων από προηγούμενη αίτηση για να συναγάγουν πρόταση ΑΟΚ.
Υπάρχουν επαρκείς αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο των καταλοίπων της acetamiprid σε φυτικές μήτρες και στο μέλι στο επικυρωμένο όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) 0,01 mg/kg. Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη υπολειμμάτων που προκύπτει από τη χρήση της acetamiprid σύμφωνα με τις αναφερόμενες γεωργικές πρακτικές είναι απίθανο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.