Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για το τρυγικό αδιπικό υδροξείδιο του σιδήρου ως νέο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για το τρυγικό αδιπικό υδροξείδιο του σιδήρου ως νέο τρόφιμο
spot_img

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με το τρυγικό αδιπικό υδροξείδιο του σιδήρου ως νέο τρόφιμο (NF) σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283 και ως πηγή σιδήρου στο πλαίσιο της Οδηγίας 2002/46/ΕΚ. 

Το NF προορίζεται για χρήση σε συμπληρώματα διατροφής μέχρι μέγιστη δόση 100 mg την ημέρα, που αντιστοιχεί σε μέγιστη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου 36 mg. Ο πληθυσμός στόχος που προτείνει ο αιτών είναι ο γενικός πληθυσμός άνω των 3 ετών. Το NF που αποτελεί το αντικείμενο της αίτησης είναι ένα κατασκευασμένο νανοϋλικό με πρωτεύοντα σωματίδια, σχεδόν σφαιρικής μορφολογίας, με διάμετρο τυπικά μικρότερη από 5 nm. Οι μελέτες που παρέχονται για την απορρόφηση, την κατανομή, το μεταβολισμό και την απέκκριση (ADME) και τη βιοδιαθεσιμότητα δείχνουν ότι ο σίδηρος, μόλις απορροφηθεί στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, υπόκειται στους ίδιους μηχανισμούς ρύθμισης και απορρόφησης με εκείνους άλλων μορφών σιδήρου. Περαιτέρω μελέτες που παρέχονται στο πλαίσιο της τοξικολογικής αξιολόγησης δείχνουν ότι το NF δεν οδηγεί σε βιοσυσσώρευση σιδήρου σε ιστούς και όργανα στις δόσεις που δοκιμάστηκανΗ ομάδα σημειώνει ότι το NF περιέχει νικέλιο σε συγκεντρώσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αντιδράσεων έξαρσης σε νεαρά άτομα ηλικίας έως 10 ετών που έχουν ευαισθησία στο νικέλιο. Στη μελέτη τοξικότητας 90 ημερών, παρατηρήθηκαν ευρήματα που σχετίζονται με την αιματολογία, την κλινική βιοχημεία και το βάρος των οργάνων και η ομάδα όρισε ένα επίπεδο μη παρατηρούμενης ανεπιθύμητης ενέργειας (NOAEL) των 231 mg/kg σωματικού βάρους (bw) την ημέρα, δηλαδή μεσαία δόση που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο