Επιστημονική Γνώμη σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης βιταμίνης D.
Η παρούσα τεχνική έκθεση της Ευρωπαικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων -EFSA- περιγράφει τη συλλογή δεδομένων και την αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων σε σχέση με την αξιολόγηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης (UL) για τη βιταμίνη D.
Μετά από συστηματικές ανασκοπήσεις και εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει υψηλότερη σχετική βιοδιαθεσιμότητα καλσιδιόλης σε σύγκριση με την εγγενή βιταμίνη D3 με συντελεστή μετατροπής περίπου 2 σε συγκεντρώσεις 25(OH)D στην αρχική τιμή 30 έως 55 nmol/L. (H βιταμίνη D μετατρέπεται σε βιταμίνη D 25-υδροξυ (καλσιδιόλη) και ρυθμίζει τη μεταφορά του ασβεστίου σε διάφορα σημεία του σώματος)
Για την υπερασβεστιαιμία και την υπερασβεστιουρία τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι η εμφάνιση επίμονης υπερασβεστιαιμίας και υπερασβεστουρίας με υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν σπάνια. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος επίμονης υπερασβεστουρίας με 250 μg/ημέρα βιταμίνης D. ( Υπερασβεστιουρία είναι η αποβολή πάνω από 250 mg ασβεστίου στις γυναίκες και 300 mg ασβεστίου την ημέρα, στους άνδρες σε φυσιολογική δίαιτα)
Για τα κατάγματα των οστών, τις πτώσεις, την οστική πυκνότητα (BMD), την οστική περιεκτικότητα σε ανόργανα συστατικά και την αντοχή των οστών, δεν βρέθηκαν σαφή σημάδια δυσμενών επιπτώσεων της υψηλής πρόσληψης βιταμίνης D σε σχέση με τα κατάγματα των οστών, τις πτώσεις, ή την ογκομετρική οστική πυκνότητα, αλλά η ογκομετρική BMD μειώθηκε με 100 και 250 μg/ημέρα βιταμίνης D.
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.