Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Οι επιπτώσεις της υπερδοσολογίας βιταμίνης D

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Οι επιπτώσεις της υπερδοσολογίας βιταμίνης D
spot_img

Επιστημονική Γνώμη σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης βιταμίνης D.

Η παρούσα τεχνική έκθεση της Ευρωπαικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων -EFSA- περιγράφει τη συλλογή δεδομένων και την αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων σε σχέση με την αξιολόγηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης (UL) για τη βιταμίνη D.

Μετά από συστηματικές ανασκοπήσεις και εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει υψηλότερη σχετική βιοδιαθεσιμότητα καλσιδιόλης σε σύγκριση με την εγγενή βιταμίνη D3 με συντελεστή μετατροπής περίπου 2 σε συγκεντρώσεις 25(OH)D στην αρχική τιμή 30 έως 55 nmol/L. (H βιταμίνη D μετατρέπεται σε βιταμίνη D 25-υδροξυ (καλσιδιόλη) και ρυθμίζει τη μεταφορά του ασβεστίου σε διάφορα σημεία του σώματος)

Για την υπερασβεστιαιμία και την υπερασβεστιουρία τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι η εμφάνιση επίμονης υπερασβεστιαιμίας και υπερασβεστουρίας με υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν σπάνια. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος επίμονης υπερασβεστουρίας με 250 μg/ημέρα βιταμίνης D. ( Υπερασβεστιουρία είναι η αποβολή πάνω από 250 mg ασβεστίου στις γυναίκες και 300 mg ασβεστίου την ημέρα, στους άνδρες σε φυσιολογική δίαιτα)

Για τα κατάγματα των οστών, τις πτώσεις, την οστική πυκνότητα (BMD), την οστική περιεκτικότητα σε ανόργανα συστατικά και την αντοχή των οστών, δεν βρέθηκαν σαφή σημάδια δυσμενών επιπτώσεων της υψηλής πρόσληψης βιταμίνης D σε σχέση με τα κατάγματα των οστών, τις πτώσεις, ή την ογκομετρική οστική πυκνότητα, αλλά η ογκομετρική BMD μειώθηκε με 100 και 250 μg/ημέρα βιταμίνης D.

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα