Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων – στρατηγικές συστάσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων - στρατηγικές συστάσεις
spot_img

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου «ONE – Health, Environment & Society – Conference 2022».


Κάθε 3-4 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διοργανώνει ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενα μέρη για να συζητήσουν βασικά θέματα για την ασφάλεια των τροφίμων και να μοιραστούν γνώσεις, δεδομένα και εμπειρογνωμοσύνη. Το τελευταίο συνέδριο με τίτλο «ONE – Health, Environment & Society – Conference 2022» πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες και τα συμπεράσματα του, δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Για πρώτη φορά, το συνέδριο διοργανώθηκε με τους συνεργαζόμενους φορείς της EFSA – το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – καθώς και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη φιλοδοξία να υιοθετήσει την προσέγγιση One Health.

Η εκδήλωση σχεδιάστηκε για να διερευνήσει πώς θα πρέπει να αναπτυχθούν επιστημονικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή για να ανταποκριθούν στους νέους στόχους πολιτικής και τις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα. Το συνέδριο εξέτασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα ιδρύματα που παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα και να αυξάνουν την ετοιμότητά τους για τις προκλήσεις που παρουσιάζει ένας ταχέως μεταβαλλόμενος κόσμος.

Συνοπτικά οι συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ:
α) της στενής παρακολούθησης των τελευταίων εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνολογία, αξιοποιώντας τα δεδομένα,
β)στην επένδυση για ετοιμότητα στα αναδυόμενα ζητήματα και κινδύνους για την ασφάλεια τροφίμων ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα,
γ) στην βελτίωση της σχέσης μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας,
δ) στην προώθηση της συνεργασίας με τις εθνικές Αρχές Ασφάλειας τροφίμων των κρατών μελών και,
ε) στην εφαρμογή της προσέγγισης One Health, η οποία αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη και συστημική προσέγγιση για την υγεία.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τα συμπεράσματα του συνεδρίου «ONE – Health, Environment & Society – Conference 2022» πατήστε ΕΔΩ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα