Στάθμιση των διατροφικών οφελών και των οφελών για την υγεία έναντι των δυνητικών κινδύνων για την υγεία.
Η EFSA διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα τον Φεβρουάριο του 2022 για να συγκεντρώσει στοιχεία από εμπειρογνώμονες σχετικά με τις υφιστάμενες και, ενδεχομένως, νέες προσεγγίσεις για τη διενέργεια αξιολόγησης κινδύνου-οφέλους για την υγεία των τροφίμων.
Η πολυπλοκότητα των θρεπτικών ουσιών και των χημικών κινδύνων στα τρόφιμα παρουσιάζει προκλήσεις, όπως η ανάπτυξη μεθόδων για τη στάθμιση των διατροφικών οφελών και των οφελών για την υγεία έναντι των δυνητικών κινδύνων για την υγεία με ουσιαστικό τρόπο που μπορεί να μεταφραστεί σε διατροφικές συμβουλές προς τους καταναλωτές.
Το συνέδριο περιελάμβανε μια εναρκτήρια σύνοδο ολομέλειας με τέσσερις διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες που έθεσαν το σκηνικό με παρουσιάσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της RBA και τις μελλοντικές ανάγκες αξιολόγησης κινδύνου-οφέλους. Οι επακόλουθες συζητήσεις διοργανώθηκαν σε τρεις συνεδρίες ξεμπλοκαρίσματος, καθεμία από τις οποίες αποσκοπούσε στη διερεύνηση ενός από τους ακόλουθους τομείς:
α) την κατανόηση των αναγκών των διαχειριστών κινδύνου για την τρέχουσα και τη μελλοντική αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους των τροφίμων στις ευρωπαϊκές χώρες,
β) την αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών των υφιστάμενων και πιθανών νέων προσεγγίσεων όσον αφορά την αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους, και
γ) την αξιολόγηση των διαθέσιμων και των νέων δεδομένων που απαιτούνται για να καταστούν δυνατές προσεγγίσεις εκτίμησης κινδύνου-οφέλους που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των διαχειριστών κινδύνου.
Για κάθε συνεδρία, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις παράλληλες ομάδες με ίση εκπροσώπηση μεταξύ εμπειρογνωμοσύνης και τομέων. Τα βασικά αποτελέσματα της ημερίδας θα συμβάλουν στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της επιστημονικής επιτροπής της ΕΑΑΤ σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους των τροφίμων για την ανθρώπινη υγεία, που δημοσιεύθηκαν το 2010. Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές πρόκειται να δημοσιευθούν έως το τέλος του 2023 και θα έχουν ως στόχο την παροχή ευρέος φάσματος αξιολογήσεων σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τα οφέλη των τροφίμων για την υγεία, των οποίων η αξιολόγηση των κινδύνων από την κατανάλωση ψαριών θα είναι η πρώτη.