ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Συμπόσιο για την αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους, θρεπτικών ουσιών και χημικών κινδύνων

EFSA: Συμπόσιο για την αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους, θρεπτικών ουσιών και χημικών κινδύνων

2 λεπτά ανάγνωσης

Στάθμιση των διατροφικών οφελών και των οφελών για την υγεία έναντι των δυνητικών κινδύνων για την υγεία.

Η EFSA διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα τον Φεβρουάριο του 2022 για να συγκεντρώσει στοιχεία από εμπειρογνώμονες σχετικά με τις υφιστάμενες και, ενδεχομένως, νέες προσεγγίσεις για τη διενέργεια αξιολόγησης κινδύνου-οφέλους για την υγεία των τροφίμων.

- Advertisement -

Η πολυπλοκότητα των θρεπτικών ουσιών και των χημικών κινδύνων στα τρόφιμα παρουσιάζει προκλήσεις, όπως η ανάπτυξη μεθόδων για τη στάθμιση των διατροφικών οφελών και των οφελών για την υγεία έναντι των δυνητικών κινδύνων για την υγεία με ουσιαστικό τρόπο που μπορεί να μεταφραστεί σε διατροφικές συμβουλές προς τους καταναλωτές.

Το συνέδριο περιελάμβανε μια εναρκτήρια σύνοδο ολομέλειας με τέσσερις διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες που έθεσαν το σκηνικό με παρουσιάσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της RBA και τις μελλοντικές ανάγκες αξιολόγησης κινδύνου-οφέλους. Οι επακόλουθες συζητήσεις διοργανώθηκαν σε τρεις συνεδρίες ξεμπλοκαρίσματος, καθεμία από τις οποίες αποσκοπούσε στη διερεύνηση ενός από τους ακόλουθους τομείς:

- Advertisement -

α) την κατανόηση των αναγκών των διαχειριστών κινδύνου για την τρέχουσα και τη μελλοντική αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους των τροφίμων στις ευρωπαϊκές χώρες,

β) την αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών των υφιστάμενων και πιθανών νέων προσεγγίσεων όσον αφορά την αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους, και

- Advertisement -

γ) την αξιολόγηση των διαθέσιμων και των νέων δεδομένων που απαιτούνται για να καταστούν δυνατές προσεγγίσεις εκτίμησης κινδύνου-οφέλους που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των διαχειριστών κινδύνου.

Για κάθε συνεδρία, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις παράλληλες ομάδες με ίση εκπροσώπηση μεταξύ εμπειρογνωμοσύνης και τομέων. Τα βασικά αποτελέσματα της ημερίδας θα συμβάλουν στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της επιστημονικής επιτροπής της ΕΑΑΤ σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους των τροφίμων για την ανθρώπινη υγεία, που δημοσιεύθηκαν το 2010. Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές πρόκειται να δημοσιευθούν έως το τέλος του 2023 και θα έχουν ως στόχο την παροχή ευρέος φάσματος αξιολογήσεων σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τα οφέλη των τροφίμων για την υγεία, των οποίων η αξιολόγηση των κινδύνων από την κατανάλωση ψαριών θα είναι η πρώτη.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Μαίρη βρήκε γάντι μέσα στο σουβλάκι της και νομίζει πως θα πεθάνει – Δείτε το νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Στο νέο επεισόδιο της σειράς του Cibum, ένα γάντι μέσα σε σουβλάκι γίνεται αφορμή για να πάθει υστερία η Μαίρη και για να μιλήσει ο επιστήμονας τροφίμων Τάσος για τα ξένα σώματα στα τρόφιμα

Κομισιόν: Πάνω από 10.000 ειδοποιήσεις για την ασφάλεια τροφίμων το 2025 – Ντοματίνια και βρεφικό γάλα στο επίκεντρο

Η ετήσια έκθεση του ACN καταγράφει αύξηση των περιστατικών, ανακλήσεις προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και ελέγχους για φυτοφάρμακα, παθογόνους μικροοργανισμούς και μη εγκεκριμένες ουσίες σε τρόφιμα και συμπληρώματα