Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Το όριο της γλυφοσάτης στις εισαγωγές σόγιας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Το όριο της γλυφοσάτης στις εισαγωγές σόγιας
spot_img

Στα τέλη Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων – EFSA, η αιτιολογημένη γνώμη για τον καθορισμό της ανοχής στις εισαγωγές για το glyphosate στη σόγια.

Η «ανοχή στις εισαγωγές» είναι ένα ΑΟΚ (ανώτατο επίπεδο καταλοίπων) που έχει οριστεί για τα εισαγόμενα προϊόντα ώστε, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του διεθνούς εμπορίου. Για τα εισαγόμενα προϊόντα, πρέπει να πληρούνται τα ΑΟΚ που καθορίζονται στη χώρα ή την περιφέρεια εισαγωγής.

- Advertisement -

Για διάφορους λόγους, υπάρχει μια γενική δυσαρμονία των ΑΟΚ στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και αυτό μπορεί να προκαλέσει εμπορικά προβλήματα σε όσους εμπλέκονται στην εισαγωγή / εξαγωγή γεωργικών προϊόντων που περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Η αιτούσα εταιρεία Corteva, υπέβαλε αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, στην αρμόδια εθνική αρχή της Γερμανίας, να ορίσει την «ανοχή κατά την εισαγωγή» της δραστικής ουσίας glyphosate στη γενετικώς τροποποιημένη (ΓΤ) σόγια που εισάγει από τις ΗΠΑ.

Η γενετική τροποποίηση προσδίδει ανοχή στο ζιζανιοκτόνο glyphosate. Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη της αίτησης διαπιστώθηκε ότι επαρκούσαν για την εξαγωγή προτάσεων για το ανώτατο επίπεδο καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη σόγια.

Τα ΑΟΚ υπολογίζονται σύμφωνα με τον υφιστάμενο ορισμό καταλοίπων για την επιβολή στη σόγια (μόνο γλυφοσάτη), και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το υφιστάμενο ΑΟΚ των 20 mg/kg πρέπει να τροποποιηθεί.

Το κράτος μέλος αξιολόγησης, πρότεινε τη διατήρηση του ανώτατου επιπέδου καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη σόγια που εισάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σημερινό επίπεδο των 20 mg/kg, με βάση τον υφιστάμενο ορισμό των καταλοίπων, ή, εναλλακτικά, να αυξηθεί το υφιστάμενο ΑΟΚ στα 50 mg/kg εάν εφαρμοστεί ο ορισμός των καταλοίπων, όπως προτείνεται από την επανεξέταση ΑΟΚ για την ανθεκτική στη γλυφοσάτη σόγια (CP4-EPSPS) («άθροισμα γλυφοσάτης, AMPA και N-ακετυλο-γλυφοσάτης, εκφραζόμενα σε γλυφοσάτη»).

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη καταλοίπων – που προκύπτουν από τις υπάρχουσες χρήσεις γλυφοσάτης και την ανοχή των εισαγωγών σόγιας – είναι απίθανο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

 Ο υπολογισμός της χρόνιας έκθεσης, ωστόσο, επηρεάζεται από αβεβαιότητες που σχετίζονται με τα κενά δεδομένων που εντοπίστηκαν κατά την επανεξέταση των ΑΟΚ και βασίζεται στην υπόθεση ότι τα ΑΟΚ για τις υπάρχουσες χρήσεις της γλυφοσάτης θα τροποποιηθούν, όπως συνιστάται στην πρόσφατη επανεξέτασή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σκεπτικό της αιτιολογημένης γνώμης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6880

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα