Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Τροποποίηση των προδιαγραφών για τη γλυκερίνη ως πρόσθετο τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Τροποποίηση των προδιαγραφών για τη γλυκερίνη ως πρόσθετο τροφίμων
spot_img

Η επιτροπή της EFSA για τα πρόσθετα και τα αρώματα τροφίμων (FAF) διενήργησε εκτίμηση κινδύνου των ανεπιθύμητων προσμείξεων που περιέχονται στη γλυκερίνη (E 422).

Η γλυκερίνη (E 422) επαναξιολογήθηκε το 2017 από την πρώην ομάδα της EFSA για τα πρόσθετα τροφίμων και τις πηγές θρεπτικών ουσιών που προστέθηκαν στα τρόφιμα (ANS). Το E 422 παράγεται από λίπη και έλαια ή μέσω ζύμωσης μαγιάς, ζάχαρης ή αμύλου και χρησιμοποιείται  σε μια ποικιλία προϊόντων τροφίμων  και  ποτών , όπως  διάφορα  ποτά, μπάρες διατροφής και ενέργειας,  γλάσες κέικ,  μαλακές καραμέλες, τσίχλες,  καρυκεύματα,  κρέμες,  διαιτητικές τροφές,  αποξηραμένα φρούτα,  φοντάν, φοντάν  και  marshm allows. Η γλυκερίνη είναι μια καλή υγροσκοπική ουσία ικανή για να διατηρούν τα τρόφιμα την περιεκτικότητά τους σε υγρασία και να μην στεγνώνουν.

Σε συνέχεια της αξιολόγησης του 2017, στην παρούσα γνωμοδότηση, η ομάδα για τα πρόσθετα και τα αρώματα τροφίμων (FAF) εξετάζει τα κενά δεδομένων που εντοπίστηκαν για να υποστηριχθεί η τροποποίηση των προδιαγραφών της ΕΕ για το Ε 422 στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής.

Η ομάδα διενήργησε εκτίμηση κινδύνου των ανεπιθύμητων προσμείξεων που περιέχονται στο E 422. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ανώτατα όρια στις προδιαγραφές της ΕΕ για τα τέσσερα τοξικά στοιχεία (αρσενικό, μόλυβδος, υδράργυρος και κάδμιο) θα πρέπει να μειωθούν με βάση τα πραγματικά επίπεδα στο εμπορικό πρόσθετο τροφίμων E 422.

Η επιτροπή συνέστησε τον καθορισμό αριθμητικής οριακής τιμής για την ακρολεΐνη στις προδιαγραφές για το Ε 422. Η πιθανή έκθεση σε απαλλαγμένη 3-μονοχλωροπροπανοδιόλη στο ανώτατο όριο των 0,1 mg/kg, όπως ορίζεται στις προδιαγραφές για το E 422, δεν προκαλεί ανησυχία για την υγεία. Η ομάδα συνέστησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης του ορισμού του E 422 στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής, αναφέροντας ότι το E 422 λαμβάνεται μόνο από φυτικά έλαια και λίπη και υποβάλλεται σε διαδικασίες καθαρισμού που περιλαμβάνουν απόσταξη, καθώς και άλλα στάδια καθαρισμού για την απόκτηση εξευγενισμένης γλυκερίνης.

Συνολικά, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τεχνικά στοιχεία παρείχαν υποστήριξη για την τροποποίηση των προδιαγραφών για τη γλυκερίνη (E 422).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα