Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση RASFF από την Ελλάδα για παρουσία Chlorpyrifos σε Ινδικό κάρυ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση RASFF από την Ελλάδα για παρουσία Chlorpyrifos σε Ινδικό κάρυ
spot_img

Υπολείμματα επικίνδυνου φυτοφαρμάκου σε κάρυ προέλευσης Ινδίας – Δέσμευση στα Ελληνικά σύνορα

Οι Ελληνικές αρχές, χθες 6 Οκτωβρίου, εντόπισαν στα σύνορα φορτίο σκόνης κάρυ από την Ινδία στο οποίο ανιχνεύτηκε το μη εγκεκριμένο φυτοφάρμακο Chlorpyrifos σε υψηλά επίπεδα ( 0,028 ± 0,014 (95%) mg/kg – ppm ).

- Advertisement -

Η Ελλάδα ειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ενημέρωσης για τα τρόφιμα RASFF και το φορτίο επέστρεψε στην Ινδία.

Το Chlorpyrifos ( CPS ), επίσης γνωστό ως Chlorpyrifos ethyl, είναι ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες, ζώα και κτίρια, και σε άλλα περιβάλλοντα, για να σκοτώσει έναν αριθμό παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των σκουληκιών. Δρα στα νευρικά συστήματα των εντόμων αναστέλλοντας το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση .

Το Chlorpyrifos κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1966 από την Dow Chemical Company. Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της  EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl ,  σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα