Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν σε ποια θερμοκρασία πρέπει να λειτουργεί το ψυγείο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι καταναλωτές δεν γνωρίζουν σε ποια θερμοκρασία πρέπει να λειτουργεί το ψυγείο
spot_img

Γνωρίζεται εάν το ψυγείο σας είναι αρκετά κρύο για να αποτραπούν η αλλοίωση των τροφίμων και οι τροφικές δηλητηριάσεις;

Υπάρχουν περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια οικιακά ψυγεία σε όλο τον κόσμο και τα τρόφιμα στο ψυγείο συνήθως είναι τα πιο ευπαθή. Ο ανεπαρκής έλεγχος της θερμοκρασίας των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου και της θερμοκρασίας μαγειρέματος, ψύξης, επεξεργασίας και αποθήκευσης, είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες τροφιμογενών ασθενειών, καθώς και η υποβάθμιση της οργανοληπτικής ποιότητας και η αλλοίωση των τροφίμων. Αν και η κατάχρηση ή η κακή χρήση της συντήρησης της ψυχρής αλυσίδας μπορεί να συμβεί σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, το πιο κρίσιμο μέρος, βρίσκεται στο τέλος της. Ιδιαίτερα κρίσιμα είναι τα δύο τελευταία βήματα της ψυκτικής αλυσίδας: μεταφορά μετά την αγορά των τροφίμων και οικιακό ψυγείο, τα οποία αφορούν στους καταναλωτές.

Κανείς δεν ελέγχει τη θερμοκρασία του ψυγείου

Η ασφάλεια των τροφίμων και η ποιότητα των τροφίμων στο ψυγείο, εξαρτώνται από την καλή απόδοση του ψυγείου και συνδέονται στενά με την κατανομή της θερμοκρασίας και τη ροή αέρα στο εσωτερικό του, αν και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο συχνά δεν γνωρίζουν ποια θερμοκρασία συνιστάται για αποθήκευση στο ψυγείο και ταυτόχρονα, δεν γνωρίζουν τη θερμοκρασία στην οποία λειτουργεί το ψυγείο τους. Πολλές έρευνες  έχουν δείξει ότι ο έλεγχος της θερμοκρασίας στα οικιακά ψυγεία είναι ανεπαρκής. Οι θερμοκρασίες του ψυγείου, ειδικά των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν τους 6 °C (κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι μεταξύ 2 και 4 °C). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την EFSA , οι θερμοκρασίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 5ο C.

Σε μελέτη του 2021 και σε δείγμα 50 οικιακών ψυγείων, διαπιστώθηκαν κενά που σχετίζονται τόσο με την σωστή διαχείριση του ψυγείου όσο και με τη διασταυρούμενη μόλυνση. Οι ενδείξεις θερμοκρασίας ήταν παρούσες μόνο στο 16% ενώ σε κανένα δεν υπήρχε θερμόμετρο ελέγχου. Το 20% των ψυγείων είχαν θερμοκρασία χαμηλότερη από 4 °C, 30% μεταξύ 4 και 6 °C και 50% πάνω από 6 °C. Επίσης σε άλλη μελέτη του 2023 από τα ψυγεία που ελέγχθηκαν, επίσης περίπου τα μισά το 49,35% είχε μέση θερμοκρασία λειτουργίας πάνω από 5 °C και το 3,9% υπερέβη τους 10 °C. Επίσης σε έρευνα για τη λειτουργία των οικιακών ψυγείων σε γαλλικά νοικοκυριά, οι θερμοκρασίες των ψυγείων που ερευνήθηκαν ήταν: μέσες 6,6ο  C, ελάχιστες 0,9ο  C και μέγιστη 11,4ο  C!

Δωρεάν διανομή θερμομέτρων ψυγείου, σε έρευνα του Cardiff Metropolitan University

Έρευνες έχουν δείξει πως οι καταναλωτές εμπιστεύονται τα ψυγεία τους για να διασφαλίσουν ότι το φαγητό τους είναι ασφαλές, συχνά χωρίς να ελέγχουν εάν λειτουργούν σε ασφαλή θερμοκρασία. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα νοικοκυριά δεν διαθέτουν θερμόμετρα ψυγείου, που σημαίνει ότι μπορεί τα τρόφιμα να διατηρούνται σε θερμοκρασίες πάνω από τους συνιστώμενους 5°C. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη των αλλοιώσεων των τροφίμων και των βακτηρίων τροφικής δηλητηρίασης.

Ερευνητές από το Κέντρο Βιομηχανίας Τροφίμων ZERO2FIVE στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ κάλεσαν τους καταναλωτές να συμμετάσχουν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την ασφάλεια των τροφίμων, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τροφίμων Amgueddfa Cymru στο Κάρντιφ στις 9 Σεπτεμβρίου 2023.

Ως μέρος του ZERO2FIVE του “Είναι αρκετά κρύο το ψυγείο σας;”, σε 1000 άτομα δόθηκε ένα δωρεάν θερμόμετρο ψυγείου για να πάρουν σπίτι και τους ζητήθηκε να ανεβάσουν πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία του ψυγείου τους σε μια διαδικτυακή πύλη. 

Η μελέτη στοχεύει να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις θερμοκρασίες λειτουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων ψυγείων για να διαπιστωθεί εάν αποθηκεύονται τρόφιμα με ασφάλεια.

Η Dr Ellen Evans, του Food Safety Behavior που ηγείται του έργου, είπε: «Αυτό το συναρπαστικό πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών θα δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε σημαντική έρευνα, αλλά το πιο σημαντικό θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγξουν εάν το ψυγείο τους λειτουργεί σε ασφαλή θερμοκρασία και δυνητικά να μειώσουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Τα θερμόμετρα ψυγείου είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο και αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσετε ένα δωρεάν.” 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο