Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλές να καταναλώνουμε τρόφιμα από φουσκωμένες συσκευασίες; Τι ισχύει για τα σακουλάκια με πατατάκια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι ασφαλές να καταναλώνουμε τρόφιμα από φουσκωμένες συσκευασίες; Τι ισχύει για τα σακουλάκια με πατατάκια
spot_img

Τι πρέπει να κάνουμε εάν μία συσκευασία τροφίμων είναι σαν να την έχουν φουσκώσει με… τρόμπα; Μπορούμε να καταναλώσουμε το τρόφιμο που περιέχει ή να την πετάξουμε;

Έχετε πάρει ποτέ ένα πακέτο ωμό κοτόπουλο ή βόειο κρέας που φαινόταν κάπως φουσκωμένο; Κανονικά, τα ευαλλοίωτα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ που είναι συσκευασμένα σε πλαστικό, παρασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψουν τη διαρροή υγρών, τα οποία μπορούν να υποθάλπουν βακτήρια πριν μαγειρευτούν. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν η συσκευασία των τροφίμων φαίνεται να είναι «πρησμένη»;

Σύμφωνα με την ειδική του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Επιθεώρηση τροφίμων Meredith Carothers, η οποία μίλησε με το EatingWell, έχετε απόλυτο δίκιο όταν ανησυχείτε στη θέα των συσκευασιών τροφίμων με περίσσιο αέρα.

“Το φούσκωμα αυτό μπορεί να συμβεί στη συσκευασία λόγω των αερίων που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της αλλοίωσης στα τρόφιμα”, δήλωσε η Carothers. Αυτό συμβαίνει επειδή η βακτηριακή ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό αερίων. Αν δείτε ένα πακέτο ωμών τροφίμων που μοιάζει σαν να το φούσκωσε κάποιος με αέρα και να έγινε σαν μπαλόνι, θα πρέπει να το αποφύγετε ή να το απορρίψετε.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα κονσερβοποιημένα αγαθά, τα οποία μπορούν να διογκώνονται λόγω βακτηρίων. Στην περίπτωση των κονσερβοποιημένων αγαθών, αυτό μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει παρουσία Clostridium botulinum, το οποίο είναι ένα βακτήριο που παράγει αλλαντική τοξίνη, η οποία προκαλεί δηλητηρίαση ή να προκαλέσει και το θάνατο ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Από την άλλη, τα βαθουλώματα είναι κάτι διαφορετικό. Αν το βαθούλωμα είναι ασήμαντο και δεν έχει σπάσει τη σφράγιση του κουτιού, είναι μάλλον εντάξει.

Η Carothers προσθέτει ότι δεν είναι όλα τα φουσκωμένα δοχεία τροφίμων “κακά”. Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων χρησιμοποιούν συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, ή MAP, προσθέτοντας σκόπιμα αέρια για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος.

Η MAP είναι ο λόγος για τον οποίο μια σακούλα με chips πατάτας φαίνεται φουσκωμένη: το άζωτο εισάγεται για να κρατήσει τα chips πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς και για να βοηθήσει τα τρόφιμα να αποφύγουν τη μηχανική καταπόνηση κατά τη μεταφορά. Μόλις ανοίξει ένα πακέτο MAP, ωστόσο, τα τρόφιμα θα υποβαθμιστούν με κανονικό ρυθμό.

Και ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να προχωρήσετε σε ένα “τεστ οσμής” για να αξιολογήσετε την ποιότητα των τροφίμων, λάβετε υπόψη ότι τα τρόφιμα που είναι γεμάτα βακτήρια δεν έχουν αναγκαστικά δυσάρεστη οσμή. Αν το πακέτο σας φαίνεται αφύσικο, μην το ρισκάρετε, απλά πετάξτε το.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο