Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έκθεση AESAN: Ρεκόρ ειδοποιήσεων για επικίνδυνα τρόφιμα στην Ισπανία το 2021

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈκθεση AESAN: Ρεκόρ ειδοποιήσεων για επικίνδυνα τρόφιμα στην Ισπανία το 2021
spot_img

Αύξηση-ρεκόρ του αριθμού ειδοποιήσεων από το δίκτυο συναγερμών για επικίνδυνα τρόφιμα στην Ισπανία σύμφωνα με νέα έκθεση της AESAN

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ισπανίας (AESAN) εξέδωσε την ετήσια αναφορά του Συντονισμένου Συστήματος για την Ταχεία Ανταλλαγή Πληροφοριών (SCIRI) για το 2021 με θέμα τα τρόφιμα και υλικά που ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του Ισπανικού πληθυσμού.

Το SCIRI είναι ένα σύστημα ταχείας προειδοποίησης με τη μορφή εθνικού δικτύου για την ειδοποίηση άμεσου ή έμμεσου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία που προέρχεται από τρόφιμα. Ο θεμελιώδης στόχος αυτού του συστήματος είναι να εγγυηθεί στους καταναλωτές ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ασφαλή και δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρωταρχική βάση είναι η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων αρμόδιων αρχών, διευκολύνοντας έτσι την έγκαιρη λήψη μέτρων για εκείνα τα τρόφιμα που θα μπορούσαν να έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στην υγεία των καταναλωτών. Το δίκτυο συναγερμών λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα/7 ημέρες την εβδομάδα, συντονίζοντας δράσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το εθνικό σύστημα πληροφοριών της Ισπανίας για το 2021 καταδεικνύουν μια αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των ειδοποιήσεων από το δίκτυο συναγερμών, σημειώνοντας ρεκόρ, με 1.081 ειδοποιήσεις έναντι 634 το 2020. Ο αριθμός των ειδοποιήσεων αυξήθηκε κατά 75,8% αν γίνει η σύγκριση με το 2017. Στον έλεγχο τροφίμων στα σύνορα, ο αριθμός των ειδοποιήσεων απόρριψης αυξήθηκε σημαντικά με 324 ειδοποιήσεις το 2021 σε σύγκριση με 103 το 2020. Όλη αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταφράζεται σε μια συνεχή ροή εγγράφων μεταξύ όλων των μελών του δικτύου με περισσότερα από 22.000 έγγραφα το τελευταίο έτος.

Η ετήσια έκθεση επίσης υπογραμμίζει πως σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το 2021 σημειώθηκε μείωση 5% στις ειδοποιήσεις δικτύου προειδοποίησης που αφορούσαν προϊόντα φυτικής προέλευσης, ενώ αύξηση 1% παρατηρήθηκε στις ειδοποιήσεις για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και 4% για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά τους κινδύνους που συνδέονται με τις ειδοποιήσεις από το δίκτυο συναγερμού, ξεχωρίζει η αύξηση των ειδοποιήσεων για χημικούς κινδύνους, οι οποίοι για άλλη μια φορά υπερβαίνουν τους βιολογικούς.

Τέλος, σε αυτήν την έκθεση, συμπεριλήφθηκε ένα κεφάλαιο για να αναφερθούν συγκεκριμένα τρεις περιπτώσεις που σημάδεψαν το προηγούμενο έτος: η ανίχνευση οξειδίου του αιθυλενίου σε διάφορα προϊόντα διατροφής, η χρήση μπαμπού και άλλων φυτικών ινών μαζί με πλαστικό σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και, τρίτον, η αύξηση του αριθμού των ειδοποιήσεων σε σχέση με την παρουσία αλλεργιογόνων, που προκαλούν δυσανεξία, σε τρόφιμα στα οποία δεν τηρήθηκαν οι υφιστάμενες νομικές υποχρεώσεις για την εξασφάλιση ορθών πληροφοριών προς τους καταναλωτές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα