Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Πιέσεις να χαρακτηριστεί η γλουτένη κύριο αλλεργιογόνο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗΠΑ: Πιέσεις να χαρακτηριστεί η γλουτένη κύριο αλλεργιογόνο
spot_img

Η γλουτένη στις ΗΠΑ δεν έχει μπει στη λίστα με τα βασικά αλλεργιογόνα σε αντίθεση με την Ευρώπη που έχει αναγνωριστεί και είναι υποχρεωτική η επισήμανσή της στα τρόφιμα

Ακτιβιστικές ομάδες καλούν τους υπεύθυνους πολιτικούς των ΗΠΑ να καταστήσουν υποχρεωτική την επισήμανση και την αναγνώριση της γλουτένης ως κύριο αλλεργιογόνο την στιγμή που σε πολλές χώρες, η άνοδος της δημοτικότητας των προϊόντων χωρίς γλουτένη αυξάνεται.

Η κοιλιοκάκη είναι ένα είδος τροφικής αλλεργίας. Εμφανίζεται στον πάσχοντα μετά την κατανάλωση γλουτένης, σε όποιον έχει δυσανεξία σε αυτήν και μπορεί δυνητικά να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για την υγεία ενός ανθρώπου. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ World Allergy, περίπου το 2,5% του γενικού πληθυσμού επηρεάζεται από τροφικές αλλεργίες, ενώ η κοιλιοκάκη επηρεάζει περίπου το 1,4%.

Για το λόγο αυτό, ομάδες δράσης για την ενημέρωση γύρω από την κοιλιοκάκη ζητούν από τους αρμόδιους πολιτικούς των ΗΠΑ να εντάξουν τη γλουτένη στα κύρια αλλεργιογόνα, τοποθετώντας και την κατάλληλη σήμανση στα προϊόντα (η οποία επί του παρόντος δεν υφίσταται). Με αυτό τον τρόπο, όχι απλά θα επισημαίνεται η παρουσία γλουτένης στα τρόφιμα που την περιέχουν, αλλά, παράλληλα θα ελαφρύνει πολύ οικονομικά τους καταναλωτές που ζουν με την αυτοάνοση διαταραχή και ξοδεύουν πολλά σε περίθαλψη.

Η σύστασή τους κοινοποιήθηκε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους  πριν από την επερχόμενη Διάσκεψη του Λευκού Οίκου για την πείνα, τη διατροφή και την υγεία στις (28 Σεπτεμβρίου).

Μια πλατφόρμα για ασθενείς

Το Celiac Journey, ένας από τους οργανισμούς που εγείρουν την προσοχή γύρω από την κοιλιοκάκη, ζητά μια θέση στο τραπέζι στη Διάσκεψη του Λευκού Οίκου για τους ασθενείς να μοιραστούν την εμπειρία της ζωής με την πάθηση. Και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχτεί απαραίτητο, αν αναλογιστεί κανείς πως το 80% των τροφίμων περιέχουν γλουτένη και τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη συχνά είναι πολύ ακριβά για ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της φτώχειας.

Η επιτροπή πίσω από τη νέα σύσταση πολιτικής στήριξε τα συμπεράσματά της σε τρεις αξιολογήσεις κριτηρίων αλλεργιογόνων: επιπολασμό, σοβαρότητα και ισχύ. Συνέστησε, επίσης, τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη να αναφέρονται ως αλλεργιογόνα προτεραιότητας, μαζί με είδη, όπως το σιτάρι και η σίκαλη να βρίσκονται στη λίστα.

Σχετικά με τη δυσανεξία στη γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που υπάρχει στα δημητριακά σίτου, σίκαλης και κριθαριού. Δίνει στη ζύμη την ελαστική της δομή, επιτρέποντας στα ψωμιά και τα ρολά να ψήνονται σε διάφορες μορφές, ενώ παραμένει εύκαμπτη και σφριγηλή. Όταν συνδυάζεται με συντηρητικά, παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής του ψωμιού σε θερμοκρασία δωματίου.

Ωστόσο, όπως και σε πολλά άλλα συστατικά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως με δυσανεξία στη γλουτένη, με αποτέλεσμα τα προϊόντα χωρίς γλουτένη να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Η κοιλιοκάκη, όπως προαναφέρθηκε, είναι μια σοβαρή «παρενέργεια» της δυσανεξίας στη γλουτένη, που συνδέεται, μάλιστα και με ορισμένη μικροβιακή τρανσγλουταμινάση, ένα βακτηριακό ένζυμο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως συνδετικό τροφίμου στη βιομηχανική επεξεργασία κρέατος, γαλακτοκομικών, ψητών και άλλων προϊόντων διατροφής.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ έχει ήδη αναγνωρίσει την γλουτένη ως αλλεργιογόνο εδώ και περίπου 10 χρόνια, ενώ είναι επίσης υποχρεωτική η επισήμανσή της στα τρόφιμα.

Gluten Free βήματα

Τα καλά νέα είναι πως έχουν υπάρξει αξιοσημείωτες τεχνολογικές εξελίξεις στην ανίχνευση γλουτένης. Αυτό κάνει ευκολότερο για τις εταιρείες τροφίμων να επισημαίνουν σωστά τα προϊόντα και να αποφεύγουν τη διασταυρούμενη μόλυνση. Για παράδειγμα, το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας ανέπτυξε μια σύνθεση τροφής για τις ανάγκες της αρτοποιίας που συνδυάζει αλεύρι ρεβιθιού και ψύλλιο, φιλική προς την κοιλιοκάκη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα