Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλεγχος τροφίμων: Η νέα πραγματικότητα της εικονικής αξιολόγησης

ΑρχικήPicksNews LineΈλεγχος τροφίμων: Η νέα πραγματικότητα της εικονικής αξιολόγησης
spot_img

Μια κοινή δημοσκόπηση του Διεθνούς Φόρουμ Διαπίστευσης (IAF), της Διεθνούς Συνεργασίας Εργαστηριακής Διαπίστευσης (ILAC) και του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) τον Αύγουστο, εξέτασε απόψεις σχετικά με τις τεχνικές εικονικής αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας COVID-19.

Συνολικά, ελήφθησαν 4.320 απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποβλήθηκαν και παραδόθηκαν σε εξ αποστάσεως ελέγχους και αξιολογήσεις. Περισσότεροι από 600 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν είχαν εμπειρία σε απομακρυσμένο έλεγχο το προηγούμενο έτος. Ένας μικτός έλεγχος περιλαμβάνει εικονικούς και επιτόπιους μεθόδων.

Υποστήριξη για τον απομακρυσμένο έλεγχο

Το 80% των 1.258 ερωτηθέντων, συμφώνησε ότι οι απομακρυσμένες διαδικασίες παρέχουν την ίδια εμπιστοσύνη με τους επιτόπιους ελέγχους, ενώ το 79% δήλωσε ότι θα ήθελε να δει συνεχή ή αυξημένη χρήση απομακρυσμένων δραστηριοτήτων στο μέλλον.

Πάνω από το 90% θεώρησε ότι μια σημαντική αύξηση των απομακρυσμένων τεχνικών θα τονώσει τη χρήση νέων διαδικασιών και σχεδόν όλοι συμφώνησαν σε κάποιο βαθμό ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες και εναλλακτικές τεχνικές.

Τα οφέλη για την εξ αποστάσεως εργασία περιλαμβάνουν μειωμένο χρόνο ταξιδιού, μειωμένο κόστος, αποτελεσματική χρήση του χρόνου κατά την αξιολόγηση και χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Ενώ οι οργανισμοί παραδέχθηκαν ότι ήταν αβέβαιο το πώς θα μοιάζει η λεγόμενη «νέα κανονικότητα», ήταν σαφές ότι κάποιος βαθμός απομακρυσμένης εργασίας θα παραμείνει για πολλές βιομηχανίες.

“Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο επίπεδο υποστήριξης για τις απομακρυσμένες τεχνικές, με σαφή κατανόηση των οφελών και την επιθυμία να υιοθετηθούν ευρύτερα αυτές οι μέθοδοι. Ο ενθουσιασμός για τα νέα μέσα διενέργειας ελέγχων και αξιολογήσεων, είναι σαφής και θα εργαστούμε σκληρά για να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε την υποστήριξη σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν και επωφελούνται από την πιστοποίηση, τη διαπίστευση και τα πρότυπα», δήλωσε στο Food Safety News ο Xiao Jianhua, πρόεδρος της IAF.

Οργανισμοί, όπως οι φορείς διαπίστευσης και αξιολόγησης της συμμόρφωσης, παρέχουν πλέον εξ αποστάσεως υπηρεσίες όπως η πιστοποίηση, η επιθεώρηση, οι δοκιμές και οι συναφείς δραστηριότητες διαπίστευσης.

Εάν δεν υπάρχουν περαιτέρω περιορισμοί πανδημίας, το 60% θα προτιμούσε μικτούς ελέγχους ή αξιολογήσεις. Το 19% προτίμησε την πλήρως απομακρυσμένη λύση, και το 21% ήθελε να συνεχίσει διά ζώσης.

Ορισμένα ζητήματα παραμένουν

Σχεδόν τα ¾ δήλωσαν ικανοποιημένοι με την εξ αποστάσεως εμπειρία τους, το ¼ ήταν κάπως ικανοποιημένοι και μόλις το 4% δήλωσαν ότι ήταν δυσαρεστημένοι. Ορισμένα προβλήματα περιελάμβαναν την κακή σύνδεση στο διαδίκτυο και πιθανές απειλές για την ασφάλεια των πληροφοριών.

Εκατοντάδες προτάσεις και ιδέες υποβλήθηκαν από χρήστες, ελεγκτές, αξιολογητές και άτομα που έχουν συμμετάσχει σε απομακρυσμένους ελέγχους και αξιολογήσεις.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεώρησαν ότι η προετοιμασία θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα για απομακρυσμένο έλεγχο. Συνολικά, το 37% ανέφερε ότι οι ισχύοντες κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών προτύπων, των διαδικασιών IAF και ILAC, θα πρέπει να τροποποιηθούν για να ικανοποιούν καλύτερα τις απομακρυσμένες τεχνικές.

Η IAF, η ILAC και η ISO ανέφεραν ότι θα αναλύσουν τα αποτελέσματα και θα εξετάσουν τα απαραίτητα βήματα για να ενσωματώσουν τα ευρήματα σε έγγραφα και διαδικασίες.

«Οι εργασίες πριν από την πανδημία, που υποστηρίζουν τη χρήση απομακρυσμένων τεχνικών, ακολουθούμενες από την αντίδραση της κοινότητας αξιολόγησης της συμμόρφωσης στην πανδημία, έχουν επίσης καταδειχθεί στα αποτελέσματα της έρευνας με το υψηλό επίπεδο αποδοχής της ευρείας χρήσης απομακρυσμένων τεχνικών», δήλωσε ο Etty Feller, πρόεδρος της ILAC.

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα