Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνική επιστημονική μελέτη για χημικές ουσίες σε βρεφικές τροφές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλληνική επιστημονική μελέτη για χημικές ουσίες σε βρεφικές τροφές
spot_img

Επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, για τις χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και τους έμμονους οργανικούς ρύπους στα παρασκευάσματα για βρέφη.

Το ανθρώπινο γάλα είναι η πιο υγιεινή επιλογή για τα νεογέννητα, αν και, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, το βρεφικό γάλα είναι μια πολύτιμη εναλλακτική για τη διατροφή του μωρού. Εκτός από το θρεπτικό περιεχόμενο, τα βρεφικά παρασκευάσματα και οι παιδικές τροφές πρέπει να είναι απαλλαγμένα από ρύπους. Έτσι, η σύνθεσή τους ελέγχεται με συνεχή παρακολούθηση και ρυθμίζεται με τον καθορισμό ανώτατων ορίων και κατευθυντήριων τιμών για ασφαλή έκθεση. Η νομοθεσία διαφέρει παγκοσμίως, αν και υπάρχουν τυπικές πολιτικές και στρατηγικές για την προστασία των ευάλωτων βρεφών. Μελέτη επιστημόνων από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικο Foods  στo ειδικό τεύχος Εκτίμηση Κινδύνου Έκθεσης σε πολλαπλές τοξικές χημικές ουσίες από τρόφιμα, παρουσιάζει τους τρέχοντες κανονισμούς και οδηγίες για τον περιορισμό των χημικών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και των επίμονων οργανικών ρύπων στα παρασκευάσματα για βρέφη. 

- Advertisement -

Στα συμπεράσματα της μελέτης τονίζεται πως  η επιβάρυνση των βρεφικών παρασκευασμάτων και των βρεφικών τροφών μπορεί να ελεγχθεί εν μέρει, καθώς ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να μην εξαλειφθούν πλήρως, αλλά μπορούν να διατηρηθούν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των μελετών παρακολούθησης και αξιολόγησης κινδύνου μπορούν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των εφαρμοσμένων κανονισμών και πολιτικών. Επί του παρόντος, αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι σύνηθες να ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα έκθεσης βρεφών στις συζητούμενες χημικές ουσίες μέσω των βρεφικών παρασκευασμάτων, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η σωρευτική έκθεση πολλαπλών συστατικών και η ευαισθησία του σώματος που βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη δεν μπορούν να υποτιμηθούν.

Τα πρόσφατα δεδομένα για την αξιολόγηση κινδύνου δείχνουν ότι η διατροφική έκθεση βρεφών και μικρών παιδιών σε διάφορους τύπους ρύπων θα πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή διερεύνηση και παρακολούθηση. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα παρασκευάσματα για βρέφη και στις παιδικές τροφές για ενώσεις που ενέχουν δυνητικά κινδύνους για την υγεία, είτε υπόκεινται σε ρύθμιση είτε όχι. Επιπλέον, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για την κάλυψη των κενών σχετικά με τον ανεπαρκή αριθμό μελετών αξιολόγησης κινδύνου, ιδίως την πολλαπλή και συνδυασμένη έκθεση σε ευάλωτες ομάδες. Τέλος, όλοι οι ρυθμιστικοί φορείς θα πρέπει να καθορίσουν κατώτατα όρια έκθεσης ειδικά για βρέφη και να εφαρμόσουν πρακτικές για την επαρκή απομάκρυνση των τοξικών ενώσεων από τις πηγές τροφίμων των μικρών παιδιών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική έρευνα σχετικά με τις βρεφικές τροφές, πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα