Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπισμός νοθείας αλεύρου αμυγδάλου με εργαλεία χειρός

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕντοπισμός νοθείας αλεύρου αμυγδάλου με εργαλεία χειρός
spot_img

Λόγω της υψηλής τιμής του και της υψηλής παγκόσμιας κατανάλωσης, η σκόνη αμυγδάλου είναι «επιρρεπής» στη νοθεία με την προσθήκη αλεύρων χαμηλότερης ποιότητας.

Τα τελευταία χρόνια, καταγράφονται πολλές περιπτώσεις νοθείας προϊόντων διατροφής σε σκόνη υψηλής ποιότητας και αξίας. Το αμύγδαλο θεωρείται ο πιο θρεπτικός ξηρός καρπός και καταναλώνεται παγκοσμίως σε διάφορες μορφές, όπως σε μορφή σκόνης (αλεύρι αμυγδάλου) για να προστεθεί σε επεξεργασμένα τρόφιμα, και ιδιαίτερα σε προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. 

Λόγω της υψηλής τιμής του και της υψηλής παγκόσμιας κατανάλωσης, αυτό το προϊόν είναι «επιρρεπές» στη νοθεία με την προσθήκη αλεύρων χαμηλότερης ποιότητας, με στόχο το κέρδος. Για παράδειγμα η σκόνη βερίκοκου είναι το πιο τυπικό νοθευτικό στη σκόνη αμυγδάλου και χρησιμοποιείται επειδή έχει χαμηλότερη τιμή και παρόμοιο χρώμα, υφή, οσμή και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το αμύγδαλο. Άλλο προϊόν που χρησιμοποείται για τη νοθεία του αμυγδάλου είναι τα φιστίκια που είναι το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο νοθευτικό αμυγδάλου παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι χρήση φιστικιών για την νοθεία αλεύρου αμυγδάλου, μπορεί να αποβεί μοιραία για όσους έχουν αλλεργία στα φιστίκια.

Γι’ αυτό και οι αρχές ελέγχου ταυτότητας τροφίμων ψάχνουν νέες, μη καταστροφικές για το προϊόν, τεχνολογίες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις καθορισμού της ασφάλειας των συμπληρωματικών προϊόντων διατροφής, για να αξιολογηθεί εάν ένα προϊόν ταιριάζει με την περιγραφή της συσκευασίας και συμμορφώνεται με τους κανονισμούς.

Ερευνητές στη Βραζιλία ανέπτυξαν μεθόδους για τον εντοπισμό νοθείας αλεύρου αμυγδάλου, χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIR). Τρία διαφορετικά φορητά όργανα NIR αξιολογήθηκαν για να επαληθευτεί η αυθεντικότητα των αλεύρων αμυγδάλου. 

Πενήντα τέσσερα αλεύρια αμυγδάλου διαφορετικών ποικιλιών νοθεύτηκαν με αλεύρια χαμηλού κόστους που καταναλώνονται ευρέως στη Βραζιλία.  Χρησιμοποιήθηκε PLSR για την πρόβλεψη της καθαρότητας του δείγματος. 

Τα αποτελέσματα της ταξινόμησης πέτυχαν ευαισθησία 100% και ειδικότητα μεγαλύτερη από 95% για δείγματα με συγκέντρωση νοθείας 5% (w/w) ή μεγαλύτερη. Τα μοντέλα PLS έδειξαν συντελεστές προσδιορισμού (R2) μεγαλύτερους από 0,90 για όλα τα μοντέλα και τιμές RMSEP μεταξύ 3,2% και 4,8% για την καθαρότητα. Τα αποτελέσματα των πολυμεταβλητών μοντέλων δείχνουν ότι τα φορητά όργανα NIR είναι αποτελεσματικά για τον προσδιορισμό και το μέγεθος της νοθείας αλεύρου αμυγδάλου.

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο