Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωτεΐνες, τσάι και καφές μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου στις γυναίκες

ΑρχικήΝέαΠρωτεΐνες, τσάι και καφές μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου στις γυναίκες
spot_img

Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης και η τακτική κατανάλωση φλιτζανιών τσαγιού ή καφέ θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το κάταγμα ισχίου (γοφού) είναι το σπάσιμο στο άνω μέρος του μηριαίου οστού. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω οστεοπόρωσης και σαν αποτέλεσμα μία πτώσης συνήθως εξ ‘ιδίου ύψους, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνό στις γυναίκες. Το κάταγμα του ισχίου μπορεί συχνά να οδηγήσει σε άλλες χρόνιες ασθένειες, απώλεια της ανεξαρτησίας και πρόωρο θάνατο.

Πρόσφατα, επιστήμονες τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν πως για τις γυναίκες, υπάρχει μια σύνδεση σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη σε πρωτεΐνες, τσάι και καφέ και της μείωσης του κατάγματος ισχίου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition.

Η έρευνα με τίτλο “Τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά και κίνδυνος κατάγματος ισχίου: Μια προοπτική μελέτη μεσήλικων γυναικών” βασίστηκε σε μια μεγάλη ανάλυση παρατήρησης περισσότερων από 26.000 γυναικών, μεταξύ 35 και 69 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τις γυναίκες συμμετέχουσες μια αύξηση της πρωτεΐνης κατά 25 γραμμάρια την ημέρα σχετιζόταν, κατά μέσο όρο, με 14% μείωση του κινδύνου κατάγματος του ισχίου. Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης αποτέλεσε ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι τσάι ή καφέ που έπιναν συνδέθηκε με 4% μείωση του κινδύνου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν οι λιποβαρείς γυναίκες που έτρωγαν, παράλληλα, με 25 γραμμάρια περισσότερη πρωτεΐνη την ημέρα εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου κατά 45%, αν και η αιτία αυτού χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Η πρωτεΐνη, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε μορφή, όπως κρέας, γαλακτοκομικά ή αυγά. Για τα άτομα που ακολουθούν φυτική διατροφή, η πρωτεΐνη μπορεί να προέρχεται από φασόλια, ξηρούς καρπούς ή όσπρια. Χαρακτηριστικά, 3-4 αυγά περιέχουν περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, όπως και ένα κομμάτι μπριζόλας ή σολομού, ενώ 100 γραμμάρια τόφου προσφέρουν περίπου 17 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Οι πρωτεΐνες είναι τα βασικά δομικά στοιχεία της ζωής και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των μυών, καθώς και για τη συμβολή στην υγεία των οστών. Επίσης, το τσάι και ο καφές περιέχουν και τα δύο βιολογικά ενεργές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες και φυτοοιστρογόνα που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των οστών, αναφέρουν οι ερευνητές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα