ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπανάσταση στην ασφάλεια τροφίμων: Τεστ PCR «αστραπή» εντοπίζει σαλμονέλα σε λίγες ώρες

Επανάσταση στην ασφάλεια τροφίμων: Τεστ PCR «αστραπή» εντοπίζει σαλμονέλα σε λίγες ώρες

3 λεπτά ανάγνωσης

Νέα, χαμηλού κόστους, μέθοδος ανίχνευσης χρησιμοποιεί PCR για να αποκαλύψει τη μόλυνση σε κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Microbiology περιγράφει μια ταχεία και οικονομικά αποδοτική μέθοδο Real-Time PCR για τον έγκαιρο εντοπισμό μόλυνσης από σαλμονέλα σε διάφορα τρόφιμα, επιτυγχάνοντας αποτελέσματα μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

- Advertisement -

Περισσότερο από το ήμισυ όλων των ασθενειών που σχετίζονται με τα τρόφιμα παγκοσμίως προκαλούνται από παθογόνα, κυρίως τη ααλμονέλα. Αν και η μόλυνση μπορεί να προέλθει από κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά και λαχανικά, οι διεθνείς πρότυπες αναλυτικές μέθοδοι για την απομόνωση της σαλμονέλας είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Η παραδοσιακή διαδικασία απαιτεί προεμπλουτισμό του παθογόνου σε διαφορετικά μέσα άγαρ, με αποτέλεσμα τα τελικά αποτελέσματα να καθυστερούν τουλάχιστον πέντε ημέρες. Σε περίπτωση επιδημικής έκρηξης, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να έχει κρίσιμες συνέπειες.

Γρήγορα αποτελέσματα σε τέσσερις ώρες

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια ευέλικτη, ποιοτική μέθοδο PCR που μπορεί να ανιχνεύσει τη ααλμονέλα σε μόλις επτά ώρες. Στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογηθούν πολλαπλοί συνδυασμοί μεθόδων εξαγωγής DNA, μέσων εμπλουτισμού και συνθηκών επώασης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η μέθοδος είναι απλή και χαμηλού κόστους.

- Advertisement -

Η βέλτιστη διαμόρφωση, η οποία συνδύασε την εξαγωγή DNA με τη μέθοδο Chelex-100 και το προθερμασμένο μέσο εμπλουτισμού (BPW), επέτρεψε τον επιτυχή εντοπισμό της ααλμονέλας σε κιμά, μοτσαρέλα βουβαλιού και μύδια μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες σε υψηλά επίπεδα μόλυνσης, και μέσα σε έξι ώρες σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τριμμένο τυρί 29 τόνων (!) από 27 δημοφιλείς μάρκες αποσύρεται από τα ράφια μεγάλων αλυσίδων

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος εγκαυμάτων από ηλεκτρικά μπρίκια που πωλούνται και στην Ελλάδα – Ευρωπαϊκός συναγερμός

Η συνδυασμένη μέθοδος βρασμού και Chelex-100 για τη βακτηριολογική δοκιμή είναι πολύ πιο οικονομική σε σύγκριση με τα ακριβά εμπορικά κιτ εξαγωγής. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση του όγκου του δείγματος τροφίμου δεν επηρέασε τον χρόνο ανίχνευσης, υποδεικνύοντας ότι η απόδοση της εξαγωγής δεν εξαρτάται από τον όγκο του δείγματος.

Αυτή η νέα ταχεία στρατηγική έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα καινοτόμο εργαλείο για τις ρυθμιστικές αρχές και τις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς μπορεί να επιταχύνει την αξιολόγηση των επιδημικών εξάρσεων και να διασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων με δραστικά μειωμένο χρόνο και κόστος. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση της αξιοπιστίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα μόλυνσης και σε άλλα είδη τροφίμων.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Ο Τάσος συστήνεται: Ο επιστήμονας τροφίμων που φέρνει την ασφάλεια στην κουζίνα μας

Γνωρίστε τον Τάσο τον Καρδιτσιώτη «Scientist» της διπλανής πόρτας που έκανε την Ασφάλεια Τροφίμων… κάρμα!