Η Ολλανδία ενημέρωσε την Ελλάδα και άλλες 13 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από μυρωδικό.
Η Ολλανδία ενημέρωσε μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα, 13 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για σοβαρό κίνδυνο από μολυσμένο μυρωδικό. Πρόκειται για λεμονόχορτο (Lemon Grass powder) σε σκόνη στο οποίο βρέθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Bacillus cereus καθώς και αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ( 6.3 mg/kg ).
Εκτός από την Ελλάδα το μυρωδικό πωλείται επίσης στην Ελβετία, τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο και Αυστρία.
Το λεμονόχορτο έχει ανακληθεί ήδη στο Βέλγιο και σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης πρόκειται για το προϊόν με το εμπορικό σήμα Cock Brand των 100 γρ με αριθμό παρτίδας 2312202 και ημερομηνία λήξης 15-02-2026.
Αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH)
Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH) συνιστούν ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών. Οι ειδικοί της EFSA εξέτασαν επίσης δύο διαφορετικούς τύπους MOAH, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μπορεί να περιέχουν γονιδιοτοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Για γονοτοξίνες σαν αυτές δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ένα ασφαλές επίπεδο για αυτό και δεν υπάρχει ανώτερο όριο παρουσία στα τρόφιμα.
Τι είναι το B. cereus
Το Bacillus cereus είναι ένα θετικό κατά Gram βακτήριο, ορισμένα στελέχη του οποίου είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες.
Υπάρχουν δύο τύποι τροφικής δηλητηρίασης Bacillus cereus. Ο ένας προκαλεί κυρίως διάρροια και ο άλλος οδηγεί κυρίως σε εμετό.
Η περίοδος επώασης είναι συνήθως μεταξύ 1 και 16 ωρών, ανάλογα με τον τύπο και η ασθένεια διαρκεί μεταξύ 12 και 24 ωρών. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα μεταξύ 1 και 5 ωρών είναι πιθανό ο τύπος εμετού, ενώ ο τύπος διάρροιας εμφανίζεται μετά από 8 έως 16 ώρες.
Ο Bacillus cereus είναι δυνατόν να προκαλέσει ασθένεια μέσω επιμολυσμένων προϊόντων που δεν έχουν μαγειρευτεί ή θερμανθεί σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσουν τα βακτήρια ή μέσω μαγειρεμένων τροφίμων που δεν αποθηκεύονται σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Το βέλτιστο εύρος θερμοκρασίας ανάπτυξης για το B. cereus είναι 30-40 °C. Στους 30 °C ένας πληθυσμός B. cereus μπορεί να διπλασιαστεί σε μόλις 20 λεπτά ή έως και 3 ώρες, ανάλογα με το προϊόν διατροφής.