Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιμολυσμένη λεκιθίνη πίσω από την Salmonella στις σοκολάτες της Barry Callebaut στο Βέλγιο

ΑρχικήΝέαΕπιμολυσμένη λεκιθίνη πίσω από την Salmonella στις σοκολάτες της Barry Callebaut στο Βέλγιο
spot_img

Η ουγγρικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, Nebih, επιβεβαίωσαν ότι η λεκιθίνη σόγιας από ουγγρική εταιρεία ήταν η πηγή πρόσφατης μόλυνσης από Salmonella στο εργοστάσιο του Barry Callebaut στο Wieze του Βελγίου.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η παρουσία Salmonella σε εργοστάσιο σοκολάτας στο Βέλγιο. Στο εργοστάσιο της εταιρείας Berry Callebaut, η παρουσία του παθογόνου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός αυτοελέγχου που ήταν μέρος εσωτερικής επιθεώρησης, για την οποία το Εθνικό Γραφείο Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας (Nébih) της Ουγγαρίας πληροφορήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF).

Η βελγική εταιρεία διέκοψε την παραγωγή σοκολάτας, ενώ ταυτόχρονα είχε “παγώσει” όλα τα προϊόντα που παρήχθησαν στο Wieze μετά τις 25 Ιουνίου. Προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά η υπόθεση, συνεχίζονται ακόμα οι επίσημες έρευνες, στις οποίες εμπλέκεται πλέον και η Nébih λόγω της ουγγρικής εμπλοκής.

Η Salmonella εντοπίστηκε σε βελγικά προϊόντα σοκολάτας κατά τη διάρκεια εταιρικού αυτοελέγχου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών της εταιρείας, αλλά και με τα αποτελέσματα της έρευνας, το πρόσθετο λεκιθίνη που χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή, ήταν επιμολυσμένο με βακτήρια  Salmonella tennessee, ο προμηθευτής του οποίου ήταν αλλοδαπή εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ουγγαρία.

Η Nébih διενήργησε έλεγχο στην εταιρεία, στο πλαίσιο της οποίας εξέτασε τη διαδικασία μεταποίησης, τα έγγραφα λειτουργίας και πραγματοποίησε εκτεταμένες επίσημες δειγματοληψίες.

Οι έρευνες της ίδιας της εταιρείας, επιβεβαίωσαν επίσης ότι η παρτίδα λεκιθίνης που παραδόθηκε από την Ουγγαρία ήταν επιμολυσμένη με Salmonella, οπότε έλαβε τα απαραίτητα μέτρα κατά την κρίση της, σταμάτησε την παραγωγή λεκιθίνης και μπλόκαρε τα προϊόντα στο εργοστάσιο. Με βάση την κύρια έρευνα παρακολούθησης, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παράδοση των σχετικών ειδών σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ ελέγχονται περαιτέρω στοιχεία.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, η βελγική εταιρεία σταμάτησε εντελώς την παραγωγή και ενημέρωσε τους πελάτες της ότι τα προϊόντα σοκολάτας που κατασκευάζονται στις ή μετά τις 25 Ιουνίου θα μπλοκαριστούν, από τα οποία στάλθηκαν σε πολλές χώρες. Έτσι, το προβληματικό προϊόν δεν έφτασε ποτέ στην αγορά.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με την υπόθεση που αφορά τα προϊόντα Ferrero πριν από μερικούς μήνες. Τα προϊόντα Ferrero περιείχαν βακτήρια Salmonella typhimurium, ενώ στην περίπτωση αυτή, μικροβιολογικές μελέτες έχουν ανιχνεύσει έναν εντελώς διαφορετικό ορότυπο, τα βακτήρια Salmonella tennessee.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρισμοί σε τρόφιμα: Ψήφισμα “καταπέλτης” από την ΕΕ για την παραπλάνηση των καταναλωτών – Περιορισμός του “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”

Σε ψήφισμά της η ΕΕ ζητά την άμεση εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 για τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο