Η ουγγρικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, Nebih, επιβεβαίωσαν ότι η λεκιθίνη σόγιας από ουγγρική εταιρεία ήταν η πηγή πρόσφατης μόλυνσης από Salmonella στο εργοστάσιο του Barry Callebaut στο Wieze του Βελγίου.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η παρουσία Salmonella σε εργοστάσιο σοκολάτας στο Βέλγιο. Στο εργοστάσιο της εταιρείας Berry Callebaut, η παρουσία του παθογόνου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός αυτοελέγχου που ήταν μέρος εσωτερικής επιθεώρησης, για την οποία το Εθνικό Γραφείο Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας (Nébih) της Ουγγαρίας πληροφορήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF).
Η βελγική εταιρεία διέκοψε την παραγωγή σοκολάτας, ενώ ταυτόχρονα είχε “παγώσει” όλα τα προϊόντα που παρήχθησαν στο Wieze μετά τις 25 Ιουνίου. Προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά η υπόθεση, συνεχίζονται ακόμα οι επίσημες έρευνες, στις οποίες εμπλέκεται πλέον και η Nébih λόγω της ουγγρικής εμπλοκής.
Η Salmonella εντοπίστηκε σε βελγικά προϊόντα σοκολάτας κατά τη διάρκεια εταιρικού αυτοελέγχου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών της εταιρείας, αλλά και με τα αποτελέσματα της έρευνας, το πρόσθετο λεκιθίνη που χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή, ήταν επιμολυσμένο με βακτήρια Salmonella tennessee, ο προμηθευτής του οποίου ήταν αλλοδαπή εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ουγγαρία.
Η Nébih διενήργησε έλεγχο στην εταιρεία, στο πλαίσιο της οποίας εξέτασε τη διαδικασία μεταποίησης, τα έγγραφα λειτουργίας και πραγματοποίησε εκτεταμένες επίσημες δειγματοληψίες.
Οι έρευνες της ίδιας της εταιρείας, επιβεβαίωσαν επίσης ότι η παρτίδα λεκιθίνης που παραδόθηκε από την Ουγγαρία ήταν επιμολυσμένη με Salmonella, οπότε έλαβε τα απαραίτητα μέτρα κατά την κρίση της, σταμάτησε την παραγωγή λεκιθίνης και μπλόκαρε τα προϊόντα στο εργοστάσιο. Με βάση την κύρια έρευνα παρακολούθησης, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παράδοση των σχετικών ειδών σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ ελέγχονται περαιτέρω στοιχεία.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, η βελγική εταιρεία σταμάτησε εντελώς την παραγωγή και ενημέρωσε τους πελάτες της ότι τα προϊόντα σοκολάτας που κατασκευάζονται στις ή μετά τις 25 Ιουνίου θα μπλοκαριστούν, από τα οποία στάλθηκαν σε πολλές χώρες. Έτσι, το προβληματικό προϊόν δεν έφτασε ποτέ στην αγορά.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με την υπόθεση που αφορά τα προϊόντα Ferrero πριν από μερικούς μήνες. Τα προϊόντα Ferrero περιείχαν βακτήρια Salmonella typhimurium, ενώ στην περίπτωση αυτή, μικροβιολογικές μελέτες έχουν ανιχνεύσει έναν εντελώς διαφορετικό ορότυπο, τα βακτήρια Salmonella tennessee.