Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο επηρεάζεται η ασφάλεια των τροφίμων από την ευλογιά των πιθήκων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο επηρεάζεται η ασφάλεια των τροφίμων από την ευλογιά των πιθήκων
spot_img

Ποια είναι τα μέτρα καλής προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό Mpox (MPX). Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση του Mpox μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έρχεται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο ζώο, έναν μολυσμένο άνθρωπο ή υλικά που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του MPX μέσω των τροφίμων είναι χαμηλός. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρόφιμα ή οι συσκευασίες τροφίμων αποτελούν πιθανή πηγή ή οδό μετάδοσης του ιού. Μόνο το bushmeat (κρέας από κυνηγημένα άγρια ζώα στην Αφρική) έχει θεωρηθεί ύποπτο ως πηγή του MPX σε ανθρώπινες περιπτώσεις Mpox.

Τα τρόφιμα (εκτός από το κρέας από κυνήγι) δεν έχει ποτέ ταυτοποιηθεί ότι σχετίζονται με ανθρώπινα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να λαμβάνετε πάντοτε μέτρα καλής προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Τα άτομα που προετοιμάζουν τρόφιμα πρέπει να τηρούν τα ακόλουθα:

  • Μην ασχοληθείτε με το χειρισμό/παρασκευή τροφίμων εάν δεν είστε καλά.
  • Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων.
  • Χρησιμοποιείτε καθαρά γάντια μίας χρήσης όταν χειρίζεστε έτοιμα προς κατανάλωση ή μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Να χειρίζεστε χωριστά τα ωμά και τα μαγειρεμένα/έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
  • Μαγειρέψτε τα τρόφιμα καλά σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 75°C.
  • Διατηρείτε τα ζεστά τρόφιμα πάνω από 60°C.
  • Φυλάσσετε χωριστά τα ωμά και τα μαγειρεμένα/έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
  • Καλύπτετε τα τρόφιμα κατάλληλα για να αποφύγετε τη μόλυνση.
  • Πλένετε και απολυμαίνετε συχνά τόσο τον εξοπλισμό όσο και τους χώρους, όπως όλες τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και τα σημεία επαφής, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων, των σκευών και των δοχείων καρυκευμάτων.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/monkeypox

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο