Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιθεωρητές συστημάτων ασφάλειας τροφίμων: Το GFSI θέτει για πρώτη φορά απαιτήσεις συγκριτικής αξιολόγησης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιθεωρητές συστημάτων ασφάλειας τροφίμων: Το GFSI θέτει για πρώτη φορά απαιτήσεις συγκριτικής αξιολόγησης
spot_img

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI), χθες 4 Νοεμβρίου παρουσίασε το πρώτο σύνολο απαιτήσεων συγκριτικής αξιολόγησης για τους φορείς επαγγελματικής αναγνώρισης  των  Επιθεωρητών συστημάτων ασφάλειας τροφίμων.  

Με την ενίσχυση  του προφίλ του επαγγέλματος του επιθεωρητή και την εστίαση των απαιτήσεων αξιολόγησης, στις ικανότητές του,  στόχος είναι η προσέλκυση και η διατήρηση των επιθεωρητών συστημάτων ασφάλειας τροφίμων.

Με την πάροδο των ετών, σύμφωνα με δήλωση του GFSI, ο κλάδος αντιμετώπισε αυξανόμενες δυσκολίες στην πρόσληψη και διατήρηση επιθεωρητών-ελεγκτών, καθώς αυτοί που εγκαταλείπουν το επάγγελμα είναι περισσότεροι από αυτούς που εισέρχονται. Αυτό επιβαρύνει την ικανότητα των φορέων πιστοποίησης να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση σε ελέγχους ασφάλειας τροφίμων — και αποτελεί σοβαρή απειλή για ολόκληρο το οικοσύστημα ασφάλειας τροφίμων. Οι αξιωματούχοι του GFSI λένε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω των ολοένα και πιο περίπλοκων και διπλών απαιτήσεων που ισχύουν για νέους και υπάρχοντες ελεγκτές, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων απαιτήσεων συγκριτικής αξιολόγησης GFSI για τους κατόχους προγραμμάτων πιστοποίησης των ελεγκτών.

Για να το καταπολεμήσει αυτό, η GFSI έχει τώρα αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα αξιολόγησης για φορείς επαγγελματικής αναγνώρισης στον τομέα, ορίζοντας τους ως υπεύθυνους για την επικύρωση κοινών ικανοτήτων σε έναν επιθεωρητή συστημάτων ασφάλειας τροφίμων, για όλους τους κατόχους προγραμμάτων πιστοποίησης που αναγνωρίζονται από το GFSI. Έτσι η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να βασιστεί σε αυτήν την καταχώριση και επικύρωση για να επαληθεύσει την ικανότητα του ελεγκτή.

Με την εναρμόνιση των προτύπων σε ολόκληρο τον κλάδο, το GFSI ελπίζει να διαφυλάξει έναν ζωτικό ρόλο στον κλάδο — αυξάνοντας την προσβασιμότητα και την αντίληψη του ελέγχου ασφάλειας των τροφίμων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η έναρξη αυτών των απαιτήσεων συγκριτικής αξιολόγησης θα συμβάλει στην προστασία του ζωτικού ρόλου των επιθεωρητών συστημάτων ασφάλειας τροφίμων και στην αύξηση της αφομοίωσης αυτού του επαγγέλματος, δήλωσε η διευθύντρια του GFSI, Erica Sheward. Τα τρέχοντα προσόντα και η εμπειρία του κλάδου που απαιτούνται για μια καριέρα στον έλεγχο ασφάλειας τροφίμων είναι αυστηρά και συγκεκριμένα – γεγονός που περιορίζει δραματικά το πεδίο των πιθανών προσλήψεων.

«Με την εναρμόνιση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εξέλιξης σε ολόκληρο τον κλάδο, μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο ασφάλειας τροφίμων προσιτό, εφικτό και επιθυμητό επάγγελμα για πολλούς περισσότερους ανθρώπους – συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του μέλλοντος ενός ουσιαστικού στοιχείου του οικοσυστήματος ασφάλειας τροφίμων», πρόσθεσε.

Σχετικά με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI) είναι ένας Συνασπισμός Δράσης υπό την ηγεσία του Διευθύνοντος Συμβούλου από το The Consumer Goods Forum, που φέρνει σε επαφή εμπόρους λιανικής και κατασκευαστές και μια εκτεταμένη κοινότητα ασφάλειας τροφίμων για να βοηθήσει στην επίβλεψη των προτύπων ασφάλειας τροφίμων για τις επιχειρήσεις και στην παροχή πρόσβασης σε ασφαλή φαγητό για τους ανθρώπους παντού.

Σχετικά με το φόρουμ καταναλωτικών αγαθών

Το Φόρουμ Καταναλωτικών Αγαθών («CGF») είναι ένα παγκόσμιο βιομηχανικό δίκτυο που βασίζεται στην ισοτιμία που καθοδηγείται από τα μέλη του για να ενθαρρύνει την παγκόσμια υιοθέτηση πρακτικών και προτύπων που εξυπηρετούν τη βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών παγκοσμίως. Συγκεντρώνει τους CEO και τα ανώτερα στελέχη περίπου 400 λιανοπωλητών, κατασκευαστών, παρόχων υπηρεσιών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών σε 70 χώρες και αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία του κλάδου σε γεωγραφία, μέγεθος, κατηγορία προϊόντων και μορφή.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα