Ο Οργανισμών Τροφίμων των ΗΠΑ απαιτεί καλύτερη ιχνηλασιμότητα τόσο σε τρόφιμα που εισάγονται, όσο και τρόφιμα που παράγονται εντός.
Ο FDA αυστηροποιεί την ιχνηλασιμότητα των τροφών ώστε να εξαλείψει κάθε πιθανή πηγή τροφικής δηλητηρίασης. Αυτός ο κανόνας προϋποθέτει πλήρη έλεγχο καθ΄ όλη τη διαδικασία παραγωγής και εφοδιασμού των τροφίμων, με τον ίδιο τρόπο.
Οι Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε αρκετές βελτιώσεις κανόνων που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων, όπως αυτός της καλύτερης ιχνηλασιμότητας. Αυτό αφορά τόσο σε τρόφιμα που εισάγονται, όσο και σε παιδικές τροφές για τη μείωση της πρόσληψης βαρέων μετάλλων, μέσω αυτών. Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν και τις πιο πρόσφατες συστάσεις του FDA για τον όρο “υγιεινό” στα τρόφιμα, κάτι που βέβαια έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών αντιδράσεων από τους παραγωγούς.
- Δείτε επίσης: Ισχυρισμός “υγιεινό”: Αυξάνονται οι εταιρείες που απειλούν τον FDA με μηνύσεις για τη νέα οδηγία
Το νέο αυτό σχέδιο, σύμφωνα με την Consumer Reports, στόχο έχει να μειώσει τις τροφιμογενείς δηλητηριάσεις αλλά και θανάτους, που απαντώνται σε 48 εκατομμύρια Αμερικανούς ετησίως, μέσα από τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της αλυσίδας ανεφοδιασμού. Αυτός ο κώδικας θα εξασφαλίζει πιο αποτελεσματική παρακολούθηση τροφίμων που είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις όπως μαλακά τυριά, αυγά, φυλλώδη λαχανικά, βούτυρο ξηρών καρπών κ.α. Έτσι θα μπορούν πλέον να προσδιορίζονται ως δυνητικά επιβλαβή, τρόφιμα και πριν βγουν στην αγορά. Το κρέας και τα πουλερικά δεν περιλαμβάνονται επειδή ελέγχονται από το USDA και όχι από τον FDA.
Ο νέος αυτός βελτιωμένος κανόνας, σίγουρα επιδέχεται μελλοντικής βελτίωσης ωστόσο θα διευκολύνει πολύ περισσότερο τον κόσμο να ελέγχει τις τροφές.