Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κιμάς: Μπορεί να εξοντωθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εάν αφαιρέσουμε την εξωτερική επιφάνεια;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚιμάς: Μπορεί να εξοντωθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εάν αφαιρέσουμε την εξωτερική επιφάνεια;
spot_img

Έκθεση αξιολόγησης κινδύνου μόλυνσης από E. Coli στον μοσχαρίσιο κιμά.

Ο μισοψημένος μοσχαρίσιος κιμάς συνδέεται με κίνδυνο μικροβιολογικής μόλυνσης, ιδίως από τα βακτήρια Escherichia coli (STEC) που παράγουν τοξίνες και μπορούν να προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, εντερικές λοιμώξεις.

Ο στόχος της αξιολόγησης κινδύνου από την φινλανδική αρχή τροφίμων ήταν να αξιολογηθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από μοσχαρίσιο κιμά μέτριας ωρίμανσης από φινλανδικό μοσχαρίσιο κρέας που σερβίρεται σε καταστήματα εστίασης και να αξιολογηθεί η σύσταση του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικής (ΓΤΚ) σχετικά με την παρασκευή μοσχαρίσιου κιμά μέτριας ωρίμανσης.

Η σύσταση αυτή περιλαμβάνει την αφαίρεση της επιφάνειας του κρέατος πριν από τον κιμά στην κουζίνα του καταστήματος εστίασης. Για την αξιολόγηση του κινδύνου χρησιμοποιήθηκε μια εφαρμογή βασισμένη σε ένα στατιστικό μοντέλο Bayes.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν περιλάμβαναν πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τα μητρώα της αρχής τροφίμων και μια έρευνα σε επιχειρήσεις εστίασης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου. Προκειμένου να αξιολογηθεί η σύσταση του ΓΤΚ, διεξήχθη μελέτη για τη διερεύνηση της μεταφοράς βακτηρίων STEC από την επιφάνεια πειραματικά μολυσμένου ψητού βοδινού κρέατος στα εσωτερικά μέρη του κρέατος όταν οι επιφάνειες αποκόπτονται.

Ο κίνδυνος του πληθυσμού να προσβληθεί από τη νόσο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό των μοσχαρίσιων μπριζόλων που σερβιρίστηκαν, καθώς και από τη θερμότητα στην οποία θερμάνθηκαν οι μπριζόλες.

Σε μια κατάσταση όπου λίγο περισσότερο από το ένα δέκατο των κρεάτων μαγειρεύονται σε μέτρια θερμοκρασία (55°C), ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν περίπου 100 ανά 100.000 άτομα που ζουν στη Φινλανδία ετησίως. Διαπιστώθηκε ότι η αφαίρεση των επιφανειών ως μέτρο διαχείρισης του κινδύνου λειτουργεί μόνο εάν το επίπεδο μόλυνσης είναι χαμηλό. Ακόμη και τότε, τα βακτήρια STEC παρέμεναν σε ορισμένα από τα ψητά που εξετάστηκαν.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα