ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦόβοι για είσοδο κρέατος αλόγου στην αλυσίδα τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου

Φόβοι για είσοδο κρέατος αλόγου στην αλυσίδα τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου

3 λεπτά ανάγνωσης

Εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν επειγόντως ψηφιοποίηση της ταυτοποίησης ιπποειδών για να αποφευχθεί νέο διατροφικό σκάνδαλο

Έντονη ανησυχία προκαλούν νέες προειδοποιήσεις από τη βιομηχανία κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς φαίνεται πως ρυθμιστικά κενά στο ισχύον σύστημα ταυτοποίησης ιπποειδών ενδέχεται να επιτρέψουν την είσοδο κρέατος αλόγου στην τροφική αλυσίδα. Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Προμηθευτών Κρέατος (AIMS) κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και ζητά επείγουσα μετάβαση σε υποχρεωτικά ψηφιακά διαβατήρια, ώστε να εξαλειφθούν οι αδυναμίες του υφιστάμενου, έντυπου συστήματος.

- Advertisement -
Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Dr Jason Aldiss, εκτελεστικό διευθυντή της AIMS, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να αποτρέπει την είσοδο σφαγίων αλόγων, τα οποία έχουν ενδεχομένως θανατωθεί με βαρβιτουρικά. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι το έντυπο διαβατήριο δεν ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, ούτε διασφαλίζει την ακρίβεια στις αλλαγές ιδιοκτησίας ή στον θάνατο του ζώου.

Η προειδοποίηση θυμίζει το σκάνδαλο του 2013, όταν μεγάλες ποσότητες κρέατος αλόγου βρέθηκαν σε έτοιμα γεύματα που είχαν επισημανθεί ως βόειο, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Όπως επισήμανε ο David Mountford, πρόεδρος του British Horse Council (BHC), οι συνθήκες που οδήγησαν στο σκάνδαλο τότε επανεμφανίζονται και σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχει κρέας αλόγου στα λαζάνια σας; Δεν ξέρω. Κανείς δεν το έχει ελέγξει, αλλά είναι μια σαφής πιθανότητα».

- Advertisement -

Παρόμοιες ανησυχίες διατυπώθηκαν και στο Εθνικό Φόρουμ Ιπποειδών τον Μάρτιο, όπου έγινε λόγος για αδυναμία επιβολής της νομοθεσίας, καθώς και για απουσία υποχρεωτικής καταγραφής σε κεντρική βάση δεδομένων. Η χρήση ψηφιακής ταυτοποίησης και ιχνηλασιμότητας θεωρείται κρίσιμη, όχι μόνο για την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και για τη βελτίωση της υγείας και ευζωίας των ιπποειδών. Η υφυπουργός του Defra, βαρόνη Hayman of Ullock, τόνισε ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί εμπόδισαν την πρόοδο, αλλά σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με τον κλάδο για την εξερεύνηση ενός βιώσιμου, ψηφιακού μοντέλου. Μάλιστα, μια πρόσφατη συνάντηση οδήγησε στη δημιουργία έργου συνδιαμόρφωσης με στόχο την επανεκκίνηση των διαδικασιών.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Γονείς προσοχή: Μετά τις μαζικές δηλητηριάσεις σε νηπιαγωγεία από κοτόπουλο, η AESAN εκδίδει ειδική σύσταση για παιδιά κάτω των 3 ετών

Με αφορμή τα περιστατικά δηλητηρίασης σε νηπιαγωγεία, η AESAN εξέτασε τους κινδύνους από τις βιογενείς αμίνες στο κοτόπουλο και διατύπωσε νέες συστάσεις για τη διατροφή παιδιών κάτω των 3 ετών

Σωρεία δηλητηριάσεων από ταχίνι και χαλβά – Επείγοντα μέτρα λαμβάνει η ΕΕ

Η ΕΕ αυστηροποιεί τους ελέγχους για σαλμονέλα - Θα ελέγχεται το 50% των εισαγωγών

Στοιχεία σοκ του ΥΠΑΑΤ: Μόνο σε ελληνικά προϊόντα επικίνδυνα φυτοφάρμακα – Ποια παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα

Στο μικροσκόπιο των αρχών 15 δείγματα με σοβαρές παραβάσεις – Ποια εγχώρια τρόφιμα βρέθηκαν με απαγορευμένες χημικές ουσίες και ποια απειλούν τη δημόσια υγεία