Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φουντούκια: Βρέθηκε σκουλήκι στους ελέχους του Öko-Test!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦουντούκια: Βρέθηκε σκουλήκι στους ελέχους του Öko-Test!
spot_img

Τα ευρήματα των εργαστηριακών μελετών του Öko-Test.

Είτε τοποθετημένα σε περίοπτη θέση ως διακόσμηση είτε ψιλοκομμένα, τριμμένα και αλεσμένα στη ζύμη, τα φουντούκια αποτελούν απαραίτητο μέρος των χριστουγεννιάτικων συνταγών ψησίματος. Δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και υγιεινά.

Τα φουντούκια από μόνα τους κάνουν καλό στην καρδιά και είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και υγιεινά λιπαρά. Όσοι έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, ωστόσο, ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση κατά την κατανάλωσή τους.

Το φουντούκι, γνωστό και ως filbert, είναι ένα είδος ξηρού καρπού που προέρχεται από το δέντρο Corylus. Καλλιεργείται κυρίως στην Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα φουντούκια έχουν γλυκιά γεύση και μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα ή αλεσμένα σε πάστα.

Όπως και άλλοι ξηροί καρποί, τα φουντούκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, λόγω της σχετικά υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, θα πρέπει να απολαμβάνονται μόνο με μέτρο και μια καλή κατευθυντήρια γραμμή είναι το πολύ μια χούφτα φουντούκια την ημέρα.

Oι πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές του Öko-Test, του γερμανόφωνου περιοδικού προστασίας των καταναλωτών σε 20 συσκευασίες ολόκληρων φυσικών πυρήνων φουντουκιού με τη φλούδα των σπόρων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων με βιολογική ετικέτα, έδειξαν πως ότι τα περισσότερα από τα φουντούκια που δοκιμάστηκαν είχαν θετικά αποτελέσματα.

Δεν έλειψαν όμως και τα αρνητικά ευρήματα, καθώς όπως διαπίστωσαν οι εργαστηριακοί δοκιμαστές όταν εξέτασαν μια συσκευασία φουντουκιών και βρήκαν ένα σκουλίκι να σέρνεται στη μέση των νόστιμων πυρήνων φουντουκιού. Παρόλο που τα φουντούκια είναι ένα φυσικό προϊόν, πολύ λίγοι καταναλωτές θα έτρωγαν ή θα επεξεργάζονταν αυτούς τους ξηρούς καρπούς χωρίς να επηρεαστούν.

Για την αξιολόγηση, το Öko-Test βασίστηκε στο πρότυπο της UNECE για τα φουντούκια. Πρόκειται για ένα πρότυπο αξιολόγησης της ποιότητας που αναπτύχθηκε από την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη. Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο, οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από παράσιτα ή άλλα έντομα. Με μια τέτοια διαπίστωση, η συνολική αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι καλύτερη από «μη ικανοποιητική».

Διάφορα εργαστήρια διαπίστωσαν μούχλα σε αρκετές συσκευασίες φουντουκιών μιας μάρκας που ελέγχθηκαν. Η μόλυνση αποκαλύφθηκε στη μικροβιακή ανάλυση και στην οργανοληπτική δοκιμή. Είναι επομένως κατανοητό ότι οι εξεταστές δεν ήθελαν να δοκιμάσουν αυτούς τους ξηρούς καρπούς και ως εκ τούτου πραγματοποίησαν μόνο οπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι το Öko-Test αγοράζει τα προϊόντα δοκιμής ανώνυμα σε καταστήματα όπως οι κανονικοί καταναλωτές, οι συσκευασίες που περιείχαν μούχλα θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να έχουν καταλήξει σε οποιοδήποτε νοικοκυριό.

Δείτε επίσης: Το χειρότερο μέρος που μπορείτε να βάλετε τις ντομάτες

Στην αισθητηριακή δοκιμή, λίγες μάρκες παρουσίασαν μόνο μικρές ανωμαλίες. Για παράδειγμα, το εργαστήριο επέκρινε οπτικά ελαττώματα όπως η απουσία του περιβλήματος των σπόρων σε μεγάλο αριθμό ξηρών καρπών, καθώς και ραγισμένους ή μισούς πυρήνες ή αξιοσημείωτες διαφορές στο μέγεθος σε μια συσκευασία. Ωστόσο δεν βαθμολογήθηκαν αρνητικά γι αυτούς τους παράγοντες.

Τέλος, τα μικρά παιδιά μπορούν εύκολα να πνιγούν από τους στρογγυλούς, σκληρούς πυρήνες φουντουκιού, αν αυτοί μπουν σε «λάθος λαιμό» και μπλοκάρουν την τραχεία.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) συνιστά επομένως, εδώ και 15 χρόνια, ότι «θα πρέπει να αναγράφεται μια προειδοποίηση στη συσκευασία των ξηρών καρπών, όπως «Προσοχή. Οι ξηροί καρποί μπορεί να εισέλθουν στην αναπνευστική οδό των παιδιών», προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές για τον κίνδυνο και μάλιστα πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα υποχρεωτικής επισήμανσης. Στους ελέγχους, καμία από τις συσκευασίες φουντουκιών δεν είχε ανάλογη προειδοποίηση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο