Συνολικά 1.923 δηλητηριάσεις αναφέρθηκαν στα κέντρα δηλητηριάσεων (CAP), μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, εκ των οποίων 1300 αφορούσαν στην κατανάλωση άγριων μανιταριών.
Σχεδόν 2.000 δηλητηριάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση άγριων μανιταριών καταγράφηκαν στη Γαλλία το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει η Γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας (ANSES).
Συνολικά 1.923 δηλητηριάσεις αναφέρθηκαν στα γαλλικά κέντρα δηλητηριάσεων (CAP), μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, εκ των οποίων 1300 αφορούσαν στην κατανάλωση άγριων μανιταριών.
Οι περισσότερες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν τον μήνα Οκτώβριο του 2022 (1000 κρούσματα με 40 σοβαρές περιπτώσεις), ένα εκ των οποίων χρειάστηκε μεταμόσχευση ύπατος, ένα άλλο έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι αριθμοί δεν διαφέρουν πολύ από του προηγούμενου έτους (2021), με 41 σοβαρές περιπτώσεις και 4 θανάτους.
Αξιολογώντας το τι ήταν αυτό που προκάλεσε τις ασθένειες, η ANSES αναφέρει μεταξύ άλλων δηλητηριάσεις που οφείλονται σε κατανάλωση ωμών μανιταριών από μικρά παιδιά ή στη χρήση εφαρμογών αναγνώρισης μανιταριών για smartphone.
Επιπλέον, για τα 1.146 “ύποπτα” για τις δηλητηριάσεις γεύματα, υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες για την προέλευση των μανιταριών. Πάνω από το 92% είχαν μαζευτεί από τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά μερικά είχαν αγοραστεί σε σούπερ μάρκετ, αγορές ή μανάβικα ή είχαν καταναλωθεί σε εστιατόρια.
Το μάζεμα είχε γίνει κυρίως σε δασικές εκτάσεις και σπανιότερα σε κάποιο κήπο. Ένα μικρό ποσοστό είχε μαζευτεί στην άκρη κάποιου δρόμου. Τα περισσότερα μανιτάρια είχαν μαγειρευτεί πριν την κατανάλωση, αλλά καταναλώθηκαν ωμά σε 94 από γεύματα, αναφέρει το Food Safety News, παραθέτοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης.
Τα πιο συχνά (ταυτοποιημένα) τοξικά είδη ήταν το μπολέτο του Σατανά (ή του Διαβόλου), τα κίτρινα αγαρικά, οι δηλητηριώδεις τύποι λεπιότας ή το αγαρικό μύγας.
Οι άνθρωποι υπέφεραν κυρίως από πεπτικά συμπτώματα, όπως έμετο, ναυτία, διάρροια ή κοιλιακό άλγος. Νευρολογικά προβλήματα παρατηρήθηκαν στο 17% των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της ζάλης ή των πονοκεφάλων. Μερικοί άνθρωποι εμφάνισαν υπερβολική εφίδρωση ή εξάνθημα, καθώς και καρδιαγγειακά συμπτώματα.
Συμβουλές σχετικά με τα άγρια μανιτάρια
Η ανάπτυξη των μανιταριών ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του καιρού, αναφέρει η ANSES, ως μέρος των καθοδηγήσεών της σχετικά με τα άγρια μανιτάρια.
Ο οργανισμός τονίζει, επίσης, τους παράγοντες κινδύνου για δηλητηρίαση, οι οποίοι είναι η κακή διατήρηση, η κατανάλωση παλαιών μανιταριών σε κακή κατάσταση, κακό ψήσιμο, υπερκατανάλωση μανιταριών και προσωπικά θέματα υγείας.
Ως κύριο παράγοντα, η ANSES αναφέρει το μπέρδεμα ενός είδους που θεωρείται βρώσιμο με ένα δηλητηριώδες. Ως εκ τούτου συνιστά στους ανθρώπους να συλλέγουν μόνο μανιτάρια που γνωρίζουν, καθώς ορισμένα εξαιρετικά τοξικά μοιάζουν πολύ με τα βρώσιμα είδη.
Οι δηλητηριώδεις τύποι μπορούν επίσης να αναπτυχθούν όπου είχαν μαζευτεί εδώδιμες ποικιλίες στο παρελθόν. Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, οι καταναλωτές καλούνται να συμβουλευτούν έναν ειδικό πριν την κατανάλωση. Είναι εξίσου σημαντικό να διαλέγονται μόνο είδη σε καλή κατάσταση και να μην μαζεύονται μανιτάρια από πιθανώς μολυσμένους χώρους, όπως στις άκρες των δρόμων και στις χωματερές.
Για την αποθήκευση, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι 4 βαθμοί Κελσίου το πολύ, αποφεύγοντας κάθε επαφή με άλλα τρόφιμα. Συνιστάται η κατανάλωση εντός δύο ημερών από τη συλλογή. Τα μανιτάρια πρέπει να έχουν ψηθεί σωστά – 20 έως 30 λεπτά σε ένα τηγάνι ή 15 λεπτά σε βραστό νερό – και μην τρώγονται πολλά μονομιάς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα μικρά παιδιά να τρώνε άγρια μανιτάρια, ούτε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.