Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάντια μίας χρήσης: Επικίνδυνα χημικά και παθογόνες επιμολύνσεις σύμφωνα με νέα στοιχεία επιστημονικών αναλύσεων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓάντια μίας χρήσης: Επικίνδυνα χημικά και παθογόνες επιμολύνσεις σύμφωνα με νέα στοιχεία επιστημονικών αναλύσεων
spot_img

Όλοι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα γάντια μιας χρήσης.

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων από τα γάντια μίας χρήσης εξετάζονται στο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού Journal of Food Protection της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Τροφίμων.

Τα γάντια είναι βασικός εξοπλισμός ασφάλειας τροφίμων που χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, η μόλυνση των γαντιών αποτελεί ένα τεράστιο τυφλό σημείο στη δημόσια υγεία και η παρούσα δημοσίευση δείχνει ότι χρήζει μεγάλης προσοχής

Το περιοδικό προβάλλει επιστημονικές αναφορές επικίνδυνων χημικών και παθογόνων επιμολύνσεων γαντιών με δυνατότητα μόλυνσης τροφίμων. Παρουσιάζει πώς τα νέα και αχρησιμοποίητα γάντια μίας χρήσης, ακόμη και όταν πληρούν τα πρότυπα συμμόρφωσης με τον FDA, μπορούν να αποτελέσουν πηγές μόλυνσης.

Το άρθρο του περιοδικού υπογραμμίζει ότι η κατασκευή γαντιών ρυθμίζεται με ανεπαρκείς ελέγχους ποιότητας, ασφάλειας και προτύπων απόδοσης των προϊόντων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλού κόστους και ανθυγιεινές συνθήκες κατασκευής γαντιών και στη χρήση φθηνών και μη ασφαλών χημικών ουσιών.

Σε συνεργασία με την Eagle Protect, η ανάλυση από τους συμβούλους μικροβιολόγους της B. Michaels Group υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερες δοκιμές, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα γάντια πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας πριν από τη χρήση. Υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης αυστηρών μέτρων ασφαλείας στα πρότυπα HACCP και FSMA για την αποφυγή περιστατικών μόλυνσης.

Τα ευρήματα των επιστημονικών αναλύσεων

Από νέα και αχρησιμοποίητα γάντια μίας χρήσης απομονώθηκαν οργανισμοί-δείκτες ανθρώπινων κοπράνων, στελέχη των βάκιλλου κηρόχρου και βάκιλο του άνθρακα, καθώς και άλλα γνωστά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των λιστέρια, κλωστηριοειδή, σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα η πυοκυανική και πνευμονικός στρεπτόκοκκος. 2.800 γάντια από 26 διαφορετικές μάρκες γαντιών δοκιμάστηκαν, ενώ βρέθηκαν επίσης επικίνδυνες χημικές ουσίες για τα γάντια, συμπεριλαμβανομένων των πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS), των φθαλικών ενώσεων και της δισφαινόλης Α (BPA).

Με τη μεταχείρισή τους ως απλά αναλώσιμα αγαθά από το προσωπικό προμηθειών της βιομηχανίας τροφίμων, υπάρχει έλλειψη επικύρωσης ή επαλήθευσης της ασφαλούς και αποδεκτής απόδοσης που θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενα στοιχεία του προγράμματος για την τήρηση των αρχών HACCP και FSMA.

Η ανασκόπηση επικεντρώνεται στην πιθανή άμεση φυσική, χημική και μικροβιολογική μόλυνση από τα γάντια μίας χρήσης όταν χρησιμοποιούνται σε περιβάλλοντα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για τα προϊόντα καθώς και για την ασφάλεια των εργαζομένων. Τα μη αναγνωρισμένα προβλήματα που ενδημούν στην κατασκευή γαντιών μεγεθύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 λόγω της υψηλής ζήτησης, της αυξημένης εστίασης στην απόδοση των εξοπλισμών ατομικής προστασίας, της διαθεσιμότητας, της αστάθειας της αλυσίδας εφοδιασμού και της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Πολλαπλές τεκμηριωμένες αναφορές μόλυνσης, τοξικότητας, ασθενειών, θανάτων και σχετικών ρυθμιστικών μέτρων που συνδέονται με μολυσμένα γάντια στα τρόφιμα και την υγειονομική περίθαλψη έχουν αναδείξει ζητήματα συστημικών ελλείψεων της βιομηχανίας γαντιών. Η διαδικασία κατασκευής γαντιών σχεδιάστηκε διαγραμματικά με τον εντοπισμό των πηγών και των οδών μόλυνσης, υποδεικνύοντας τα αδύνατα σημεία με λεπτομερή τεκμηριωμένα περιστατικά.

Πολυάριθμα μη ασφαλή συστατικά μπορούν να εισάγουν χημικούς μολυσματικούς παράγοντες, που δυνητικά ενέχουν κινδύνους για τα τρόφιμα και τους χρήστες γαντιών. Οι μικροβιακοί κίνδυνοι παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις για τη συνολική ασφάλεια των γαντιών, καθώς οι μολυσματικοί παράγοντες φαίνεται να εισάγονται μέσω μολυσμένων πηγών νερού ή ελαττωματικών διαδικασιών κατασκευής γαντιών, με αποτέλεσμα αυξημένους κινδύνους σε περιβάλλοντα τροφίμων και υγειονομικής περίθαλψης.

Όταν διερευνήθηκαν οι πηγές και οι οδοί μόλυνσης μέσω γαντιών, διαπιστώθηκε ότι οι φυσικές αστοχίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της συσσώρευσης ιδρώτα, τη ρευστοποίηση χημικών υπολειμμάτων και την επώαση μικροβιακών μολυσματικών παραγόντων από τα χέρια και τα γάντια. Έτσι, με τα ζητήματα φυσικής ακεραιότητας των γαντιών, συμπεριλαμβανομένων των τρυπημάτων σε νέα, αχρησιμοποίητα γάντια, που μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικά σκισίματα, όχι μόνο μπορεί να συμβεί άμεση φυσική μόλυνση των τροφίμων, αλλά και χημική και ενδεχόμενη μικροβιολογική μόλυνση μπορεί να βρει ευκολότερα το δρόμο της στα τρόφιμα.

Οι ενισχυμένες απαιτήσεις για τα αποδεκτά όρια ποιότητας των γαντιών τροφίμων και η θέσπιση κατάλληλων προτύπων βιοεπιβάρυνσης θα βελτιώσουν την ασφάλεια στις εφαρμογές τροφίμων. Η άνευ όρων πίστη στη χημική και μικροβιολογική καθαρότητα των γαντιών μπορεί να είναι αβάσιμη με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες και μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που συνδέεται με τη χρήση των γαντιών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.

Μικροπλαστικά και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεξάρτητα εάν είναι σε πλαστικό ή σε γυάλινο μπουκάλι!

Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα