Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γερμανία: Στατιστικά τροφιμογενών ασθενειών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓερμανία: Στατιστικά τροφιμογενών ασθενειών
spot_img

Ο αριθμός των τροφιμογενών μολύνσεων στη Γερμανία μειώθηκε το 2020 με την πανδημία του κορωνοϊού έναν από τους κυριότερους παράγοντες αυτής της μείωσης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία  παρέχει μια σύνοψη και αξιολόγηση των κοινοποιήσεων ασθενειών που αναφέρονται στο Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), υπήρξε μεγάλη μείωση περίπου 80% σε ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις σε σύγκριση, με πριν από την πανδημία COVID-19. Αυτό παρατηρήθηκε ιδιαίτερα για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό, τη σιγκέλλωση και τον νοροϊό.

Εκτός από την πραγματική μείωση των μολυσματικών ασθενειών, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, όπως η μείωση των ταξιδιών και η αυξημένη υγιεινή που μπορεί να έχουν οδηγήσει σε αλλαγές.

Το 2020, 423 δυνητικά τροφιμογενή κρούσματα (εξαιρουμένου του νοροϊού) αναφέρθηκαν στο RKI σε σύγκριση με 902 το 2019.

Αποτελέσματα Campylobacter και Salmonella


Συνολικά, αναφέρθηκαν 225 πιθανές τροφιμογενείς επιδημίες Campylobacter με 515 ασθενείς σε σύγκριση με 387 κρούσματα το 2019. Συνολικά 97 τροφιμογενή κρούσματα επηρέασαν 236 άτομα το 2020.

Πέρυσι, αναφέρθηκαν 46.519 περιπτώσεις Campylobacter 24% λιγότερες από το 2019. Πέντε άνθρωποι πέθαναν. 

Οι περισσότερες μολύνσεις ήταν στη Γερμανία, αλλά μερικές ήταν «εισαγόμενες» από την Αυστρία, την Κροατία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πολωνία καθώς και το Μαρόκο, την Ταϊλάνδη και την Ινδία εκτός Ευρώπης. Τα περισσότερα κρούσματα ήταν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά σημειώθηκε και πάλι κορύφωση στην αρχή του έτους.

Το 2020, υπήρξαν 109 πιθανά κρούσματα σαλμονέλας που σχετίζονται με τρόφιμα με 592 κρούσματα έναντι 277 κρουσμάτων το 2019. Συνολικά επιβεβαιώθηκαν 47 το 2020 με 404 ασθενείς.  Η αποξηραμένη καρύδα από τη Μοζαμβίκη βρέθηκε να βρίσκεται πίσω από το ξέσπασμα της Salmonella Muenchen.

Συνολικά, καταγράφηκαν 8.743 περιπτώσεις σαλμονέλωσης σε σύγκριση με 13.696 το 2019. Συχνότερα αναφέρθηκαν λοιμώξεις που αποκτήθηκαν εκτός Γερμανίας, Αιγύπτου, Τουρκίας, Πολωνίας και Ταϊλάνδης. Η υψηλότερη ηλικιακή επίπτωση ήταν σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Οι πιο συχνά αναφερόμενοι ιοί ήταν οι Salmonella Enteritidis και Salmonella Typhimurium (συμπεριλαμβανομένης της μονοφασικής παραλλαγής). Πολύ πίσω ήταν οι Salmonella Infantis, Muenchen, Derby, Brandenburg και Bovismorbificans.

Δεκατρείς θάνατοι σχετίζονταν με σαλμονέλωση. Τέσσερις θάνατοι αποδόθηκαν σε Salmonella Typhimurium και Enteritidis και ένας στη Salmonella Infantis.

Ευρήματα E. coli και HUS


Υπήρξαν 19 κρούσματα E. coli με 78 ασθενείς με το μεγαλύτερο άρρωστο 31 άτομα. Τρεις καταγράφηκαν ως τροφιμογενείς και επηρέασαν 36 άτομα.

Τα περισσότερα κρούσματα αρρώστησαν δύο έως τέσσερα άτομα και εμφανίστηκαν σε νοικοκυριά. Ο μεγαλύτερος επηρέασε 31 άτομα σε τέσσερα κέντρα ημερήσιας φροντίδας που παρέχονται από την ίδια τροφοδοσία. Παιδιά, μέλη της οικογένειας, το προσωπικό και οι υπάλληλοι της εστίασης επηρεάστηκαν με E. coli O26 που επιβεβαιώθηκε για 16 άτομα.

Συνολικά αναφέρθηκαν 1.370 κρούσματα E. coli, δηλαδή μείωση 27 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Δύο θάνατοι σημειώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 72 και 88 ετών.

Το ποσοστό των μολύνσεων από E. coli στις οποίες ήταν γνωστές οι πληροφορίες για την οροομάδα ήταν 15 τοις εκατό το 2020, το οποίο είναι χαμηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν στο εξωτερικό μειώθηκε, αλλά η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ιταλία αναφέρθηκαν περισσότερο. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης σε παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Εξήντα ασθένειες με αιμολυτικά ουραιμικά σύνδρομα (HUS) αναφέρθηκαν έναντι 73 το 2019. Τρεις θάνατοι που σχετίζονται με το HUS καταγράφηκαν σε έναν άνδρα και δύο γυναίκες ηλικίας 67, 75 και 89 ετών.

Τρεις επιδημίες περιελάμβαναν ένα κρούσμα HUS και ένα έως δύο κρούσματα E. coli. Σε ένα που επηρέασε δύο ενήλικες και ένα παιδί, το νωπό γάλα γαϊδούρας που είχε καταναλωθεί στις διακοπές στη Γαλλία ήταν η ύποπτη πηγή μόλυνσης.

Η επίπτωση σε παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν υψηλότερη από ό, τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Αναφέρθηκαν οκτώ περιπτώσεις HUS σε παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών και 11 ετών σε παιδιά ηλικίας 15 ετών και άνω και ενήλικες. Όπως και το προηγούμενο έτος, η οροομάδα O157 καταχωρήθηκε περισσότερο στις 10 φορές, ενώ τα O26, O111 και O145 προσδιορίστηκαν τρεις φορές το καθένα.

Λιστερία και άλλες ασθένειες


Το 2020, 11 κρούσματα λιστερίας επηρέασαν 56 ασθενείς, 42 από τους οποίους μολύνθηκαν από κοινή πηγή.  Υπήρξαν δύο περιπτώσεις λιστερίωσης που σχετίζονταν με εγκυμοσύνη και πέθαναν τρία άτομα. Ένα φιλέτο καπνιστής πέστροφας από τη Δανία αναγνωρίστηκε ως το πιθανό όχημα διατροφής και μετά από ανάκληση προϊόντος, οι μολύνσεις μειώθηκαν.

Συνολικά, καταγράφηκαν 575 κρούσματα λιστερίωσης έναντι 592 το προηγούμενο έτος. Σημειώθηκαν 31 θάνατοι. 

 Το 2020 αναφέρθηκαν τρία κρούσματα τροφιμογενούς αλλαντίασης σε σύγκριση με οκτώ το 2019. Δύο περιπτώσεις τοξίνης αλλαντίασης τύπου Ε συνδέθηκαν με ψάρια και μία αλλαντίαση τύπου Β με λαχανικά.

Συνολικά αναφέρθηκαν 19 κρούσματα βρουκέλλωσης το 2020, 18 λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι μολύνθηκαν σε άλλες χώρες, όπως το Ιράκ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τουρκία, η Αιθιοπία και η Ιορδανία.

Το 2020 καταγράφηκαν 557 κρούσματα ηπατίτιδας Α, 316 λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Η πλειοψηφία των μολυσμένων δεν είχε εμβολιαστεί. Αναφέρθηκαν δύο θάνατοι σε άνδρες άνω των 60 ετών. Καταγράφηκαν 16 κρούσματα με 79 ασθενείς. Σε ένα από αυτά, 41 κρούσματα σημειώθηκαν σε τοπική εστία που συνδέεται με αρτοποιείο.

Το RKI έλαβε 3.246 ασθένειες ηπατίτιδας Ε σε σύγκριση με 3.728 το 2019.

Για το Yersinia, 1.873 ασθένειες αναφέρθηκαν το 2020 έναντι 2.171 το 2019. Οι περισσότερες λοιμώξεις ήταν στη Γερμανία. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα