Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
24.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν ΠΟΤΕ στο ψυγείο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοια τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν ΠΟΤΕ στο ψυγείο
spot_img

Στην ψύξη χάνουν τη γεύση τους, αλλάζει η σύστασή τους και οδηγούνται πιο γρήγορα σε αλλοίωση.

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων τα βοηθά όχι μόνο να διαρκούν περισσότερο αλλά και να διατηρούν τη γεύση, το χρώμα και τα θρεπτικά τους συστατικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα μήλα δίπλα στις μπανάνες γιατί θα τις κάνει να ωριμάσουν και να μαυρίσουν πιο γρήγορα;

Τα μεγαλύτερα λάθη γίνονται με κάποια τρόφιμα που συνηθίζουμε να βάζουμε στο ψυγείο ενώ εκείνα δεν αγαπούν καθόλου το κρύο! Έτσι όχι μόνο ξοδεύουμε περιττή ενέργεια αλλά τα κάνουμε να χάνουν τη γεύση τους, αλλάζουμε τη σύστασή τους και τα οδηγούμε σε γρηγορότερη αλλοίωση απ’ ό,τι αν τα είχαμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Οι μπανάνες, ο ανανάς, το αβοκάντο, το μάνγκο, το πεπόνι ή η παπάγια – είναι φρούτα συνηθισμένα σε ζεστές θερμοκρασίες και επομένως θα μπουν στο ψυγείο μόνο αφού κοπούν. Επιπρόσθετα, οι μπανάνες μαυρίζουν πιο γρήγορα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ψωμί παραμένει πιο φρέσκο όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροδιαπερατό δοχείο. Αντίθετα στο ψυγείο το «τρώει» η υγρασία αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μούχλας.

Ο καφές απορροφά την υγρασία και τις ξένες οσμές και επομένως δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Αν θέλετε ο καφές να διατηρήσει τη γεύση του, κρατήστε τη συσκευασία κλειστή και αποθηκεύστε τον σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μόνο αφού έχουν μαγειρευτεί, διαφορετικά μπορεί να αλλάξει η γεύση τους.
Το σκόρδο και το κρεμμύδι προτιμούν τα δροσερά, σκοτεινά αλλά και ξηρά μέρη αποθήκευσης. Άσε που αν τα βάλεις στο ψυγείο θα σε «εκδικηθούν» εκπέμποντας οσμές και γεύσεις σε άλλα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά τους.

Το μέλι στο ψυγείο γίνεται πιο συμπυκνωμένο αλλά δε διατηρείται περισσότερο. Άλλωστε, περιέχει τόσα σάκχαρα που μπορεί εύκολα να «επιβιώσει» εκτός ψυγείου.

Το ελαιόλαδο στο ψυγείο αλλάζει σύσταση ενώ οι υπερβολικές αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν επίσης να βλάψουν την ποιότητα του. Η ιδανική αποθήκευση του είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι καυτερές σάλτσες όπως τσίλι, ταμπάσκο κ.λπ. χρειάζονται θερμοκρασία δωματίου, καθώς περιέχουν επαρκή συντηρητικά συστατικά. Είναι επίσης προτιμότερο να τις αποθηκεύετε μακριά από το φως.

Τα σναπς και άλλα ισχυρά αλκοολούχα ποτά διατηρούνται σχεδόν επ’ αόριστον εκτός ψυγείου.

Η σοκολάτα αναπτύσσει τη γεύση της καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου και επομένως δεν χρειάζεται να διατηρείται στο ψυγείο εκτός κι αν έχουμε καύσωνα.

Επίσης εκτός ψυγείου πρέπει να αφήνουμε τα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.
Οι ντομάτες χάνουν τη γεύση τους σε θερμοκρασίες κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο ισχύει και για τις μελιτζάνες ή τα κολοκυθάκια.

Χάρη στην παχιά φλούδα τους, τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, αντέχουν άριστα τη θερμότητα και δεν χρειάζονται ψυγείο.
Ο μάραθος, τα καρότα, οι πιπεριές, τα αγγούρια ή το σέλινο μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες ή να τοποθετηθούν στο συρτάρι λαχανικών, όπου παραμένουν φρέσκα κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο απ’ ό,τι έξω – ειδικά το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ISO: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

O ISO βοηθά τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να...

Απάτη τροφίμων: Νέο εργαλείο της ΕΕ για την προστασία της ακεραιότητας της τροφικής αλυσίδας

Ένα εργαλείο πληροφορικής ανάλυσης κινδύνου βάσει πληροφοριών που προστατεύει τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων.

7 νεκροί από μαγιά αρτοποιίας – Μόλυνση της γραμμής παραγωγής με λιστέρια

Η νομοθεσία που δεν απαιτεί την αναφορά στις αρχές παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, σε μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE), ήταν μοιραία για 7 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο