Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί όταν ανοίγουμε τυποποιημένα αρτοσκευάσματα νιώθουμε μία “σπιρτάδα”;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί όταν ανοίγουμε τυποποιημένα αρτοσκευάσματα νιώθουμε μία "σπιρτάδα";
spot_img

Του Γιώργου Μορφονιού*

Σε κάποιες περιπτώσεις ανοίγοντας μια συσκευασία αρτοσκευάσματος, γίνεται αντιληπτή μια σπιρτάδα, μια οσμή αλκοόλ. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία του αρτοσκευάσματος με αιθυλική αλκοόλη. Η επεξεργασία είναι μόνο επιφανειακή και συνήθως εξατμίζεται όταν ανοιχτεί η συσκευασία.

Η χρήση αιθυλικής αλκοόλης σε προσυσκευασμένα αρτοσκευάσματα, όταν προστίθεται στις επιφάνειές τους ή στην ατμόσφαιρα της συσκευασίας τους, σε ποσοστό έως και 2% του βάρους του προϊόντος, έχει πολλές φορές υιοθετηθεί σε αντικατάσταση των συντηρητικών, στη βιομηχανία τροφίμων, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης σε σχέση κυρίως με τους μύκητες.

Από την άλλη μεριά δεν έχει καμία επίδραση στις ζύμες. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι αιθανόλη παράγεται φυσικά από τις ζύμες κατά το ψήσιμο. Η χρήση αιθανόλης αυξάνει τη διάρκεια ζωής αρτοσκευασμάτων και βοηθά στην αποφυγή ανάπτυξης μυκήτων, όταν προστίθεται μετά τη θερμική επεξεργασία και τη ψύξη τους. Όμως, τρόφιμα όπως κέικ και αρτοσκευάσματα που είχαν υποστεί επεξεργασία με >2% αιθανόλη (wt/wt) απορρίφθηκαν από τους καταναλωτές λόγω γεύσης και οσμής. Το ανασταλτικό αποτέλεσμα της αιθανόλης μπορεί επίσης να επέλθει χρησιμοποιώντας ένα ενθυλακωμένο σάκο αιθανόλης (sachet) που ουσιαστικά «εκπέμπει» αιθανόλη μέσα στη συσκευασία, αλλά είναι αβέβαιο εάν οι καταναλωτές θα δέχονταν έναν «πομπό αιθανόλης» στη συσκευασία. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, η αιθανόλη χρησιμοποιείται ως διαλύτης για τον ψεκασμό αρώματος σε κέικ πριν από τη συσκευασία στη βιομηχανία.

Η επίδραση της αιθανόλης στους μύκητες ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί, επειδή η αιθανόλη στο κενό της συσκευασίας δεν ήταν σταθερή σε όλες τις μελέτες. Αυτό οφειλόταν στην απορρόφηση της αιθανόλης από τα προϊόντα. Επομένως, η επίδραση της αιθανόλης θα μπορούσε να αποδοθεί και στην αιθανόλη που απορροφάται από το προϊόν. Έχει αποδειχθεί ότι η συγκέντρωση της αιθανόλης που απαιτείται για την αναστολή της ανάπτυξης των μυκήτων, εξαρτάται από την ενεργότητα νερού του προϊόντος. Σε αρκετές μελέτες από την άλλη μεριά, η χρήση 2% αιθανόλης, δεν ήταν αποτελεσματική στον έλεγχο της ανάπτυξης μυκήτων, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο εμπόδιο.

Το ανασταλτικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί προσθέτοντας αιθανόλη απευθείας στο προϊόν ή χρησιμοποιώντας ατμούς αιθανόλης. Σε περιπτώσεις μεγάλων όγκων προς επεξεργασία ή εξοπλισμού επιρρεπούς στη διάβρωση, η χρήση διαλυμάτων αιθανόλης απαγορεύεται. Οι ατμοί αιθανόλης μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση στα διαλύματα αιθανόλης.

Ένα σημαντικό πρόβλημα με τη χρήση ατμών αιθανόλης είναι η εκρηκτικότητα. Ανάλογα με τη συγκέντρωσή της, τον τύπο του προϊόντος και τους υπάρχοντες μικροοργανισμούς, η αιθανόλη μπορεί να έχει διαφορετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη μυκήτων.

Πηγές

Prolongation of the microbial shelf life of wrapped part baked baguettes, D. Doulia , G. Katsinis & B. Mougin

Yeast spoilage of bakery products and ingredients, J.D. Legan and P.A. Voysey

Control of food spoilage fungi by ethanol, Thien Dao, Philippe Dantigny

*Ο Γιώργος Μορφονιός είναι Γεωπόνος – Επιστήμονας Τροφίμων, MSc Συστήματα διαχείρισης ποιότητας & διασφάλισης υγιεινής τροφίμων, senior consultant AG ADVENT AE

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα