Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χοιρινό: Γιατί δεν το τρώμε μισοψημένο rare ή medium rare;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧοιρινό: Γιατί δεν το τρώμε μισοψημένο rare ή medium rare;
spot_img

Σε αντίθεση με το μοσχαρίσιο κρέας που μπορεί να καταναλωθεί μισοψημένο ή και σχεδόν ωμό, το χοιρινό αν δεν ψηθεί καλά εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο.

Το μοσχαρίσιο φιλέτο, μπορεί να καταναλωθεί rare ή medium rare,  χωρίς δηλαδή να έχει ψηθεί πλήρως και μπορεί να είναι ροζ αντί για καφέ στο εσωτερικό. Όμως αυτό δεν ισχύει στο χοιρινό κρέας το οποίο δεν πρέπει να καταναλώνεται αν δεν έχει ψηθεί πλήρως στο εσωτερικό του. Αυτό συμβαίνει επειδή στο χοιρινό κρέας, είναι πιθανό να περιέχει κάποια παθογόνα παράσιτα που σκοτώνονται μόνο κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.

Ένα τέτοιο παράσιτο που βρίσκεται στο χοιρινό είναι το Trichinella spiralis, ένα σκουλήκι (νηματέλμιθας) που προκαλεί μόλυνση που ονομάζεται τριχίνωση, επίσης γνωστή ως τριχινέλλωση. Το παράσιτο εγκαθίσταται στις μυϊκές ίνες σαρκοφάγων ή παμφάγων ζώων, τα οποία προσβάλλονται από τη διατροφή με το κρέας παρασιτισμένων ζώων. Ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως με την κατάποση ωμού ή μισοψημένου κρέατος χοίρου (χοιρινό και αγριογούρουνο), αλλά το παράσιτο βρίσκεται επίσης στους μύες των αλεπούδων, των λύκων, των ρακούν, των αρκούδων, των λύγκων και των μουστελίδων (EFSA, 2011).

Έτσι, η κατανάλωση ωμού ή κακοψημένου χοιρινού κρέατος δεν θεωρείται ασφαλής.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης τριχινέλλωσης, θα πρέπει το μαγείρεμα του χοιρινού κρέατος να γίνεται σε επαρκή θερμοκρασία (πάνω από 72°C) στο κέντρο του τεμαχίου, θερμοκρασία που μπορεί να σκοτώσει τις προνύμφες Trichinella, καθιστώντας το ασφαλές για κατανάλωση.

Συμπτώματα κατανάλωσης μολυσμένου χοιρινού κρέατος με τριχινέλλα

Είναι αξιοσημείωτο πως σε ένα ξέσπασμα με 46 κρούσματα στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2022 τα συμπτώματα έμοιαζαν με αυτά της γρίπης και του Covid-19 οδηγώντας σε λάθος διαγνώσεις.Τ α συμπτώματα της τριχινέλλωσης μπορεί να εμφανιστούν εντός 1 έως 2 ημερών από την κατανάλωση του μολυσμένου, κακοψημένου χοιρινού κρέατος — αλλά μπορεί να μην εμφανιστούν έως και μία εβδομάδα μετά την κατανάλωση. Μόλις οι προνύμφες εισέλθουν στο πεπτικό σύστημα και αρχίσουν να αναπαράγονται τις ημέρες 5 έως 7, μπορεί να εμφανιστούν γαστρεντερικές διαταραχές με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, κόπωση και κοιλιακές κράμπες.Στη συνέχεια, μια εβδομάδα έως αρκετές εβδομάδες μετά την κατανάλωση, οι προνύμφες αρχίζουν να εισχωρούν στα εντερικά τοιχώματα και στους μυς.

Σε αυτή τη φάση, συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, μυϊκός πόνος, ευαισθησία στο φως, μολύνσεις των ματιών, πρήξιμο του προσώπου, εξανθήματα, πονοκέφαλοι και ρίγη είναι κοινά.

Η τριχινέλλωση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, που επηρεάζουν την καρδιά ή τον εγκέφαλο. Αν και αυτές οι επιπλοκές είναι σπάνιες, μπορεί να είναι θανατηφόρες. Με επαρκή ιατρική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς θα αναρρώσουν σε περίπου 8 εβδομάδες.

Έλεγχοι σε επίπεδο εκτροφής χοίρων και χοιροσφαγής

Ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ απαιτεί δοκιμές για Trichinella σε όλους τους σφαγμένους χοίρους, αγριόχοιρους, άλογα και άλλα εκτρεφόμενα ή άγρια ​​ζώα που είναι ευαίσθητα στη μόλυνση από Trichinella από τοποθεσίες που δεν αναγνωρίζονται επίσημα ότι εφαρμόζουν ελεγχόμενες συνθήκες στέγασης. Τα ζώα που σφάζονται για οικιακή κατανάλωση δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον νόμο και οι εθνικοί κανόνες διαφέρουν. Υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης ευαισθητοποίησης και του χαμηλού εισοδήματος των καταναλωτών που ζουν σε αγροτικές περιοχές, της ανεπάρκειας των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών επιθεώρησης κρέατος και της εμφάνισης Trichinella σε οικόσιτα ζώα σε χώρες της ΕΕ και εκτός ΕΕ, σύμφωνα με το ECDC.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα