Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένα τα ελληνικά κοτόπουλα: FAO και ΠΟΥ δίνουν την εξήγηση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένα τα ελληνικά κοτόπουλα: FAO και ΠΟΥ δίνουν την εξήγηση
spot_img

Απογοητευτική η έκθεση FAO ΠΟΥ για τη σαλμονέλα στα πουλερικά.

Πρόσφατα το Cibum δημοσίευσε μελέτη Ελλήνων ερευνητών η οποία διαπίστωσε πως το 95% των κοτόπουλων που πωλούνται από τα ελληνικά σουπερμάρκετ είναι μολυσμένα. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκάλεσαν πανικό στο κοινό, υπενθυμίζοντας όμως πως ο μόνος τρόπος προφύλαξης είναι να ψήνονται καλά, καθώς ένα κοτόπουλο έστω και ελαφρώς λιγότερο ψημένο από το προβλεπόμενο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση καθώς και στη χειρότερη περίπτωση -σε καταναλωτές με υποκείμενα νοσήματα- σε θάνατο. Η Ελληνική μελέτη έδειξε πως το 95% των δειγμάτων κοτόπουλου βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο από τουλάχιστον ένα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν, με το 58,3% να έχει μολυνθεί από δύο παθογόνα και το 5% και από τα τρία παθογόνα. Στο ωμό κοτόπουλο βακτήρια Campylobacter spp. ανακτήθηκαν από 54 δείγματα (90,0%) και Salmonella spp. ανακτήθηκαν από 9 δείγματα (15,0%), ενώ η L. monocytogenes ήταν παρούσα σε 35 δείγματα (58,3%). 

 Στην σαλμονέλα σε κοτόπουλα επικεντρώθηκε η πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αποδεικνύοντας πως τα αποτελέσματα της μελέτης του πανεπιστημίου Αιγαίου δεν είναι τυχαία και πως ίσως να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.

Kανένα μέτρο ελέγχου δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικό στη μείωση είτε του επιπολασμού είτε του επιπέδου μόλυνσης των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και του κρέατος πουλερικών με σαλμονέλα, είναι το συμπέρασμα των FAO και ΠΟΥ, που αξιολόγησε  τις  πρόσφατες επιστημονικές πληροφορίες που σχετίζονται με τον έλεγχο της μη τυφοειδούς (NT)-Salmonella spp. στο κρέας κοτόπουλου.

Οι ειδικοί εξέτασαν τα διαθέσιμα δεδομένα για Salmonella spp. στην αλυσίδα παραγωγής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύεται από το 2008 και των δεδομένων που υποβλήθηκαν ως απάντηση σε πρόσκληση υποβολής δεδομένων. Οι εμπειρογνώνονες τόνισαν ότι στρατηγικές ελέγχου που βασίζονται σε πολλαπλά βήματα παρέμβασης θα είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στον έλεγχο της NT-Salmonella spp. στην αλυσίδα παραγωγής κοτόπουλων.

Η διαβούλευση των ειδικών κατέληξε στα εξής:

 Σε όλα τα επίπεδα της αγροτικής παραγωγής, αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής είναι παράγοντες για την πρόληψη και τον έλεγχο του επικίνδυνου βακτηρίου.

• Είναι σημαντικό τα σμήνη αναπαραγωγής να είναι απαλλαγμένα από NT-σαλμονέλα, και αυτό ξεκινά σε επίπεδο κοπαδιού γονέα/παππού και στο περιβάλλον παραγωγής.

Προσεγγίσεις που βασίζονται στον εμβολιασμό για τον έλεγχο του NT-Salmonella spp.

• Οι στρατηγικές που βασίζονται σε εμβόλια μειώνουν τον επιπολασμό ή/και το επίπεδο αποβολής του NT-Salmonella spp. σε κοπάδια αλλά δεν εξαλείφουν το NT-Salmonella spp.

Αντιμικροβιακές προσεγγίσεις για τον έλεγχο του NT-Salmonella spp.

• Δεν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι η χρήση ουσιών με αντιμικροβιακά, όπως πρόσθετα σε ζωοτροφές και νερό, οδήγησε σε αποτελεσματικό έλεγχο του NT-Salmonella spp. σε κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα