Το γάλα καρύδας, υγρό ή σε σκόνη, αλλά και το νερό καρύδας είναι αρκετά ψηλά στην τροφική απάτη (food fraud). Αλλά γιατί είναι τόσο ευάλωτα;
Η καρύδα, σε κάθε μορφή της, «λατρεύεται» από γενιές και γενιές. Μάλιστα, ο August Engelhart, είχε ιδρύσει και ένα είδος κοινοβίου, αφοσιωμένο στη λατρεία της καρύδας, τον κοκοβορισμό. Σήμερα, αποτελεί διατροφική προτίμηση πολλών ανθρώπων, ενώ χιλιάδες συνταγές έχουν ως πρώτη ύλη την καρύδα.
Γνωρίζατε, όμως, ότι το νερό και το γάλα καρύδας είναι αρκετά ψηλά στην τροφική απάτη; Ο λόγος που είναι ευάλωτα είναι, επειδή μπορούν εύκολα να αραιωθούν με άλλα υγρά και να νοθευθούν με μη δηλωμένα συστατικά, όπως πρόσθετα γλυκαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τους καταναλωτές.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Food Tech, η βάση δεδομένων FoodChainID Food Fraud Database περιέχει 20 καταγραφές που σχετίζονται με το νερό καρύδας, το γάλα καρύδας και το γάλα καρύδας σε σκόνη. Μέσα στις καταγραφές υπάρχει και η ιστορία ενός κατασκευαστή «νερού καρύδας» που διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε νερό, ζάχαρη και αρωματικά για να φτιάξει το ρόφημα, αλλά χωρίς καθόλου καρύδα!
Ένας άλλος λόγος που το γάλα και το νερό καρύδας έχουν γίνει εύκολος στόχος είναι τα ίδια τα νοθευτικά. Είναι φθηνά και εύκολα διαθέσιμα, οπότε ο «απατεώνας» αποκομίζουν τεράστιο κέρδος. Ακόμα και τα βιολογικά αντίστοιχα προϊόντα, αν και σε μικρότερο βαθμό, κινδυνεύουν από αυτό.
Η πιο συνηθισμένη απάτη στο νερό καρύδας είναι η προσθήκη αδήλωτων γλυκαντικών. Στις ΗΠΑ, έχει υπολογιστεί ότι το 15% όλων των εισαγόμενων νερών καρύδας είναι νοθευμένα με πρόσθετα σάκχαρα που δεν δηλώνονται στην ετικέτα. Όπως αναφέρει, επίσης, το Food Tech, το 2021, οι αρχές της Βραζιλίας κατέσχεσαν 173.000 λίτρα νερού καρύδας με πρόσθετα σάκχαρα! Το γάλα καρύδας και το γάλα καρύδας σε σκόνη νοθεύονται με αντίστοιχα λευκά προϊόντα σε σκόνη, όπως αδήλωτο αγελαδινό γάλα σε σκόνη ή κορν φλάουρ.
Φυσικά, τα αδήλωτα προϊόντα στις ετικέτες, όπως εν προκειμένω τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν γεμίζουν μόνο τις τσέπες των επιτήδειων παραγωγών, αλλά θέτουν τους αλλεργικούς σε αυτά καταναλωτές σε μεγάλο κίνδυνο. Για αυτό ακριβώς και οι έλεγχοι για την ποιότητα των προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας για τους καταναλωτές.