Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το γάλα καρύδας είναι εύκολος στόχος για Food Fraud;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί το γάλα καρύδας είναι εύκολος στόχος για Food Fraud;
spot_img

Το γάλα καρύδας, υγρό ή σε σκόνη, αλλά και το νερό καρύδας είναι αρκετά ψηλά στην τροφική απάτη (food fraud). Αλλά γιατί είναι τόσο ευάλωτα;

Η καρύδα, σε κάθε μορφή της, «λατρεύεται» από γενιές και γενιές. Μάλιστα, ο August Engelhart, είχε ιδρύσει και ένα είδος κοινοβίου, αφοσιωμένο στη λατρεία της καρύδας, τον κοκοβορισμό. Σήμερα, αποτελεί διατροφική προτίμηση πολλών ανθρώπων, ενώ χιλιάδες συνταγές έχουν ως πρώτη ύλη την καρύδα.

Γνωρίζατε, όμως, ότι το νερό και το γάλα καρύδας είναι αρκετά ψηλά στην τροφική απάτη; Ο λόγος που είναι ευάλωτα είναι, επειδή μπορούν εύκολα να αραιωθούν με άλλα υγρά και να νοθευθούν με μη δηλωμένα συστατικά, όπως πρόσθετα γλυκαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Food Tech, η βάση δεδομένων FoodChainID Food Fraud Database  περιέχει 20  καταγραφές που σχετίζονται με το νερό καρύδας, το γάλα καρύδας και το γάλα καρύδας σε σκόνη. Μέσα στις καταγραφές υπάρχει και η ιστορία ενός κατασκευαστή «νερού καρύδας» που διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε νερό, ζάχαρη και αρωματικά για να φτιάξει το ρόφημα, αλλά χωρίς καθόλου καρύδα!

Ένας άλλος λόγος που το γάλα και το νερό καρύδας έχουν γίνει εύκολος στόχος είναι τα ίδια τα νοθευτικά. Είναι φθηνά και εύκολα διαθέσιμα, οπότε ο «απατεώνας» αποκομίζουν τεράστιο κέρδος. Ακόμα και τα βιολογικά αντίστοιχα προϊόντα, αν και σε μικρότερο βαθμό, κινδυνεύουν από αυτό.

Η πιο συνηθισμένη απάτη στο νερό καρύδας είναι η προσθήκη αδήλωτων γλυκαντικών. Στις ΗΠΑ, έχει υπολογιστεί ότι το 15% όλων των εισαγόμενων νερών καρύδας είναι νοθευμένα με πρόσθετα σάκχαρα που δεν δηλώνονται στην ετικέτα. Όπως αναφέρει, επίσης, το Food Tech,  το 2021, οι αρχές της Βραζιλίας κατέσχεσαν 173.000 λίτρα νερού καρύδας με πρόσθετα σάκχαρα! Το γάλα καρύδας και το γάλα καρύδας σε σκόνη νοθεύονται με αντίστοιχα λευκά προϊόντα σε σκόνη, όπως  αδήλωτο αγελαδινό γάλα σε σκόνη ή κορν φλάουρ.

Φυσικά, τα αδήλωτα προϊόντα στις ετικέτες, όπως εν προκειμένω τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν γεμίζουν μόνο τις τσέπες των επιτήδειων παραγωγών, αλλά θέτουν τους αλλεργικούς σε αυτά καταναλωτές σε μεγάλο κίνδυνο. Για αυτό ακριβώς και οι έλεγχοι για την ποιότητα των προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας για τους καταναλωτές.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα