Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H Πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την Ασφάλεια τροφίμων σε κρέας εργαστηρίου από κύτταρα

ΑρχικήPicksNews LineH Πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την Ασφάλεια τροφίμων σε κρέας εργαστηρίου από κύτταρα
spot_img

FAO και ΠΟΥ δημοσίευσαν την πρώτη έκθεση σε παγκόσμιο επίπεδο για την ασφάλεια του καλλιεργημένου κρέατος.

Καθώς η εμπορική παραγωγή τροφίμων με βάση τα κύτταρα συνεχίζει να επεκτείνεται, η επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά ερωτήματα των καταναλωτών, δηλαδή την ασφάλεια των τροφίμων, γίνεται όλο και πιο επείγουσα. Έτσι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δημοσίευσε την πρώτη παγκόσμια έκθεση για την ασφάλεια των προϊόντων κρέατος που παράγονται από κύτταρα στο εργαστήριο.

 Η έκθεση προορίζεται να παράσχει μια σταθερή επιστημονική βάση για την έναρξη της δημιουργίας ρυθμιστικών πλαισίων και αποτελεσματικών συστημάτων για τη διασφάλιση της ασφάλειας στο κρέας εργαστηρίου.

Σύμφωνα με τον FAO, επί του παρόντος, περισσότερες από 100 εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ήδη προϊόντα διατροφής με βάση τα κύτταρα που είναι έτοιμα για εμπορευματοποίηση και αναμένουν έγκριση. Ορισμένες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ, έχουν ήδη κάνει βήματα προς την εισαγωγή τροφίμων με βάση τα κύτταρα στην αγορά. Με τη δημοσίευσή του, ο FAO/WHO προσπάθησε να εντοπίσει τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων προτού τα προϊόντα γίνουν ευρέως διαθέσιμα στους καταναλωτές.

Η έκθεση, με τίτλο, Food Safety Aspects of Cell-Based Food , περιλαμβάνει μια σύνθεση πληροφοριών σχετικά με την ορολογία, τις αρχές των διαδικασιών παραγωγής, μια επισκόπηση του παγκόσμιου ρυθμιστικού τοπίου, και περιπτωσιολογικές μελέτες από το Ισραήλ, το Κατάρ και τη Σιγκαπούρη. Περιλαμβάνονται επίσης τα αποτελέσματα μιας διαβούλευσης με εμπειρογνώμονες υπό την ηγεσία του FAO, όπου διενεργήθηκε προσδιορισμός κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων.

Αν και ο FAO αναφέρεται σε τρόφιμα με βάση τα κύτταρα, η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι όροι «καλλιεργημένα» και «καλλιεργούμενα» χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως από τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και τις αρχές. Ανεξάρτητα από τον όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα τρόφιμα με βάση τα κύτταρα, ο FAO παροτρύνει τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς να καθιερώσουν σαφή και συνεπή γλώσσα για να μετριάσουν τη μελλοντική κακή επικοινωνία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σωστή επισήμανση.

Το εύρος της αναγνώρισης κινδύνου κάλυψε τέσσερα στάδια της διαδικασίας παραγωγής τροφής με βάση τα κύτταρα: προμήθεια κυττάρων, ανάπτυξη και παραγωγή κυττάρων, συλλογή κυττάρων και επεξεργασία τροφίμων. Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι, ενώ πολλοί κίνδυνοι είναι ήδη γνωστοί και υπάρχουν στα συμβατικά παραγόμενα τρόφιμα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα μοναδικά υλικά, τις εισροές, τα συστατικά (συμπεριλαμβανομένων των πιθανών αλλεργιογόνων) και τον εξοπλισμό που είναι εγγενής στην παραγωγή τροφίμων με βάση τα κύτταρα, τα οποία μπορεί να απαιτούν μια αξιολόγηση ασφάλειας τροφίμων που διαφέρει από τις αξιολογήσεις για τα παραδοσιακά τρόφιμα.

Επιπλέον, ενώ μπορούν να γίνουν γενικεύσεις σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής τροφίμων με βάση τα κύτταρα, μπορεί να είναι σκόπιμο να διεξάγονται αξιολογήσεις ασφάλειας τροφίμων κατά περίπτωση, καθώς κάθε προϊόν μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικές κυτταρικές πηγές, ικριώματα/μικροφορείς, συνθέσεις μέσων καλλιέργειας , συνθήκες καλλιέργειας και σχέδια αντιδραστήρων.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι, στις περισσότερες χώρες, τα τρόφιμα με βάση τα κύτταρα μπορούν να ρυθμιστούν εντός των υφιστάμενων πλαισίων νέων τροφίμων. Για παράδειγμα, η Σιγκαπούρη έχει ήδη τροποποιήσει τους κανονισμούς της για τα νέα τρόφιμα για να συμπεριλάβει ειδικά το καλλιεργημένο κρέας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις επισήμανσης και ασφάλειας για τα τρόφιμα που παράγονται από καλλιεργημένα κύτταρα ζώων και πουλερικών μέσω επίσημης συμφωνίας μεταξύ της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Επιπλέον, το USDA έχει δηλώσει την πρόθεσή του να καταρτίσει κανονισμούς για την επισήμανση του κρέατος και των προϊόντων πουλερικών που προέρχονται από ζωικά κύτταρα.

Παρόλο που ο κατάλογος των κινδύνων αποτελεί τη βάση για τα επόμενα βήματα, πρέπει να υπάρξει περισσότερη παραγωγή και κοινή χρήση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή «επί του παρόντος υπάρχει περιορισμένος αριθμός πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με τις πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων των τροφίμων με βάση τα κύτταρα για την υποστήριξη των ρυθμιστών λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων», σύμφωνα με τον FAO. 

Οι διεθνείς συνεργατικές προσπάθειες θα ωφελήσουν διάφορες ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στην ανάπτυξη μιας προσέγγισης βασισμένης σε στοιχεία για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων των τροφίμων με βάση τα κύτταρα.

Η παρούσα έκθεση ακολουθεί τρία βασικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από τον FAO και τον ΠΟΥ τον Οκτώβριο του 2022 σχετικά με τις ορολογίες, τη γενική διαδικασία παραγωγής και τα υπάρχοντα ρυθμιστικά πλαίσια για τα τρόφιμα με βάση τα κύτταρα.

Πηγή: Food Safety magazine

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα