Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η απάντηση της ΕΕ στη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ απάντηση της ΕΕ στη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου
spot_img

Αναταραχή στην βιομηχανία τροφίμων από την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ισχύσει στο μέλλον και εάν θα αρθεί η όχι η απαγόρευση της χρήσης διοξειδίου του τιτανίου στα τρόφιμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως πρώτη αντίδραση δήλωσε χθες ότι αξιολογεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου το οποίο ανέτρεψε τον χαρακτηρισμό του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου. Η απόφαση εκτός του ότι προκαλεί νέα αναταραχή στη βιομηχανία τροφίμων που ακόμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στο δεδομένο της απαγόρευσης, δεν είναι ακόμη σαφές το πώς θα επηρεάσει την απαγόρευση και ουδείς γνωρίζει εάν θα αρθεί ή όχι. 

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Adalbert Jahnz, σύμφωνα με το bloomberg law δήλωσε ότι η Επιτροπή, δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. «Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου και θα τη μελετήσουμε προσεκτικά», είπε.

Μετά την απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου (TiO2στα τρόφιμα που επέβαλε η ΕΕ, η οποία τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις 7 Αυγούστου, τέσσερις εταιρείες παρασκευής, εισαγωγής και προμήθειας TiO2, τρεις Γερμανικών συμφερόντων και μία Βρετανικών, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ζητώντας την μερική ακύρωση της απόφασης. Πρόκειται για τις εταιρείες CWS Powder Coatings GmbH, Düren (Germany), Billions Europe Ltd, Stockton-on-Tees (UK), Brillux GmbH & Co. KG, Münster (Germany), Daw SE και, Ober-Ramstadt (Germany).

Το Δικαστήριο της ΕΕ, αποφάνθηκε επί της προσφυγής και ακύρωσε τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2019, ο οποίος χαρακτηρίζει το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) ως καρκινογόνο ουσία με εισπνοή σε ορισμένες μορφές σκόνης. Οι δικαστές διαπίστωσαν αδυναμία κρίσης της απόφασης του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, θεωρώντας την απόφαση της Επιτροπής ως «προφανές λάθος στην αξιολόγησή της», καθώς η επιστημονική μελέτη που χρησιμοποιήθηκε ως πυλώνας για να δικαιολογήσει την απαγόρευση δεν έλαβε υπόψη «σχετικούς παράγοντες».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο