Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
9.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ περιορίζει το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε τρόφιμα και συμπληρώματα λόγω του κινδύνου ηπατικής βλάβης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ ΕΕ περιορίζει το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε τρόφιμα και συμπληρώματα λόγω του κινδύνου ηπατικής βλάβης
spot_img

Νέος κανονισμός της ΕΕ θέτει ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης και υποχρεωτικές επισημάνσεις στην ετικέτα των προϊόντων που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.

Οι κατεχίνες είναι είδος ενώσεων που βρίσκονται στο πράσινο τσάι. Το 2018, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA εξέδωσε επιστημονική γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία οι κατεχίνες που περιέχονται σε εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού που λαμβάνονται ως συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηπατικές βλάβες. Η γνωμοδότηση εκδόθηκε ύστερα από εκθέσεις για τις δυσμενείς λόγω κατανάλωσης εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού.

Με βάση αυτή την επιστημονική γνωμοδότηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον κανονισμό της 30ης Νοεμβρίου, προτείνει να περιοριστεί η χρήση εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού με σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα που περιέχουν την ουσία είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Η ημερήσια μερίδα τροφής θα πρέπει να περιέχει λιγότερο από
800 mg 3-γαλλικής (-)- επιγαλλοκατεχίνης ενώ στο προϊόν η ετικέτα θα πρέπει να αναφέρει τον
μέγιστο αριθμό μερίδων του τροφίμου για ημερήσια κατανάλωση και να περιλαμβάνει προειδοποίηση να μην
καταναλώνεται ημερήσια ποσότητα 3-γαλλικής (-)- επιγαλλοκατεχίνης ίση ή μεγαλύτερη από 800 mg.
Η ετικέτα πρέπει να αναφέρει την περιεκτικότητα σε 3- γαλλική (-)- επιγαλλοκατεχίνη ανά μερίδα τροφίμου.
Η επισήμανση θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες προειδοποιήσεις:

  • “Να μην καταναλώνονται την ίδια ημέρα και άλλα προϊόντα που περιέχουν πράσινο τσάι.”
  • “Δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες και από παιδιά κάτω των 18 ετών.”
  • “Να μην καταναλώνεται με άδειο στομάχι”.»

Ιστορικό

 Το πράσινο τσάι παράγεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis (L.) Kuntze, χωρίς ζύμωση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία φλαβανόλων, γνωστών ως κατεχινών. To 2015 η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία υπέβαλαν αίτημα στην Επιτροπή για την έναρξη διαδικασίας αναθεώρησης των προϋποθέσεων κατανάλωσης  λόγω του πιθανού κινδύνου για τους καταναλωτές που συνδέεται με την πρόσληψη κατεχινών, και ιδίως 3-γαλλικής (-)-επιγαλλοκατεχίνης η οποία περιέχεται σε εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων.

Η ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA να εκδώσει επιστημονική γνώμη σχετικά με την αξιολόγηση της ασφάλειας των κατεχινών πράσινου τσαγιού από όλες τις διατροφικές πηγές. Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κατεχίνες από αφεψήματα πράσινου τσαγιού, θεωρούνται γενικά ασφαλείς εάν η μέση ημερήσια πρόσληψη 3-γαλλικής (-)-επιγαλλοκατεχίνης που προκύπτει από την κατανάλωση αφεψημάτων πράσινου τσαγιού κυμαίνεται από 90 έως 300 mg/ημέρα. Αυτό γιατί σύμφωνα με την EFSA υπάρχουν στοιχεία ότι η πρόσληψη δόσεων 3-γαλλικής (-)-επιγαλλοκατεχίνης ίσων ή ανώτερων των 800 mg ημερησίως, με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί στατιστικά σημαντική αύξηση των τρανσαμινασών του ορού σε σύγκριση με άτομα της ομάδας ελέγχου, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ηπατικής βλάβης. Επιπλέον, υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς το κατά πόσον η μακροχρόνια χρήση εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες επιδράσεις στο ήπαρ, καθώς και σχετικά με τους μηχανισμούς που οδηγούν σε δοσοεξαρτώμενη ηπατοτοξικότητα της 3-γαλλικής (-)-επιγαλλοκατεχίνης.

Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια μίας ημέρας ενδέχεται να καταναλώνονται διάφορα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, υπάρχει ο κίνδυνος η πρόσληψη των καταναλωτών να υπερβαίνει τη μέγιστη ημερήσια δόση 3-γαλλικής (-)-επιγαλλοκατεχίνης. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν κατάλληλες απαιτήσεις επισήμανσης για όλα τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού. H EFSA συνέστησε την επισήμανση των προϊόντων πράσινου τσαγιού, με ειδική αναφορά στα συμπληρώματα διατροφής, να περιλαμβάνει την περιεκτικότητα σε 3-γαλλική (-)-επιγαλλοκατεχίνη, ανά μερίδα τροφίμου. Επίσης είναι αναγκαίο να προειδοποιούνται οι καταναλωτές να μην καταναλώνουν παρασκευάσματα εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού σε τρόφιμα με άδειο στομάχι και πρέπει να συμπεριληφθεί προειδοποίηση όσον αφορά τη χρήση τροφίμων που περιέχουν εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού στις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών (έγκυους θηλάζουσες κτλ).

Ο παρών κανονισμός δεν επηρεάζει τη χρήση, σε εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, της 3-γαλλικής (-)-επιγαλλοκατεχίνης ως εξαιρετικά εξευγενισμένου εκχυλίσματος από τα φύλλα πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis (L.) Kuntze) με περιεκτικότητα σε 3-γαλλική (-)-επιγαλλοκατεχίνη τουλάχιστον 90 %.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό φυτικό τυρί, ανακαλείται λόγω χημικού κινδύνου

Οι αρχές της Σλοβενίας ανακάλεσαν υποκατάστατο τυριού Ελληνικής εταιρείας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ορυκτέλαια.

Τα θέματα του cibum με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2024

Τα θέματα του Cibum που κέντρισαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών και "κέρδισαν" εκατοντάδες χιλιάδες χτυπήματα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο