ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ EFSA κρίνει ασφαλές το ένζυμο δεξτρανοσουκράση από γενετικά τροποποιημένο βακτήριο -...

Η EFSA κρίνει ασφαλές το ένζυμο δεξτρανοσουκράση από γενετικά τροποποιημένο βακτήριο – Χρησιμοποιείται στην παραγωγή σακχάρων και πολυσακχαριτών

3 λεπτά ανάγνωσης

Ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης δεν αποκλείεται εντελώς αλλά εκτιμάται ως χαμηλός

Το επιστημονικό πάνελ για τα πρόσθετα τροφίμων και τις πηγές θρεπτικών ουσιών της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την ασφάλεια του ενζύμου δεξτρανοσουκράση που παράγεται από το γενετικά τροποποιημένο στέλεχος Bacillus subtilis DP-Eyp97 της εταιρείας Genencor International B.V. Το ένζυμο προορίζεται για χρήση στην επεξεργασία σακχάρων για την παραγωγή ολιγο- και πολυσακχαριτών in situ, δηλαδή απευθείας στο προϊόν κατά την επεξεργασία.

- Advertisement -

Η δεξτρανοσουκράση είναι ένα ένζυμο που καταλύει τη μεταφορά γλυκόζης από τη σακχαρόζη σε αναπτυσσόμενες αλυσίδες γλυκάνης, παράγοντας δεξτράνη και άλλους πολυσακχαρίτες. Οι πολυσακχαρίτες αυτοί χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων, από τη βελτίωση της υφής και της αντοχής σε ψωμί και αρτοσκευάσματα έως τη χρήση τους ως προβιοτικά συστατικά και ως υποκατάστατα λίπους.

Τα κριτήρια αξιολόγησης και τα συμπεράσματα

Το στέλεχος παραγωγής πληρούσε τις απαιτήσεις για την τεκμηριωμένη εικαζόμενη ασφάλεια, γνωστή ως QPS, ένα πλαίσιο που η EFSA χρησιμοποιεί για να αξιολογήσει μικροοργανισμούς με ιστορικό ασφαλούς χρήσης. Το ένζυμο κρίθηκε απαλλαγμένο από βιώσιμα κύτταρα του παραγωγικού οργανισμού και του DNA του, πράγμα που αποτελεί βασική απαίτηση για τα ένζυμα τροφίμων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς.

- Advertisement -

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση QPS του στελέχους παραγωγής και την απουσία ανησυχιών από τη διαδικασία παραγωγής, το πάνελ έκρινε περιττή τη διεξαγωγή τοξικολογικών δοκιμών. Η εκτιμώμενη διατροφική έκθεση σε ευρωπαϊκούς πληθυσμούς ανέρχεται έως 27,598 mg ολικών οργανικών στερεών ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως.

Το ζήτημα της αλλεργικότητας

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης διενεργήθηκε αναζήτηση ομολογίας της αμινοξικής αλληλουχίας της δεξτρανοσουκράσης με γνωστά αλλεργιογόνα, χωρίς να εντοπιστεί αντιστοιχία. Ωστόσο, το πάνελ διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης κατά τη διατροφική έκθεση στο ένζυμο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, αν και η πιθανότητα εκτιμάται ως χαμηλή. Αυτή η επιφύλαξη είναι τυπική στις αξιολογήσεις ενζύμων τροφίμων από την EFSA, καθώς η απουσία γνωστής αλλεργιογόνου αλληλουχίας δεν ισοδυναμεί με μηδενικό κίνδυνο, ιδιαίτερα για ένζυμα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που δεν έχουν ιστορικό ευρείας διατροφικής έκθεσης.

Συνολικά, με βάση τα δεδομένα που υποβλήθηκαν, το πάνελ κατέληξε ότι το συγκεκριμένο ένζυμο δεν εγείρει ανησυχίες ασφάλειας υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης. Η γνωμοδότηση θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έγκριση χρήσης του ενζύμου στα κράτη μέλη της Ένωσης, σε μια διαδικασία που εντάσσεται στο ευρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ένζυμα τροφίμων που διέπεται από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1332/2008.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.

Ελλάδα: Έξι έφηβοι με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Νοσοκομείο Κατερίνης – Είχαν φάει σάντουιτς με κοτόπουλο

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν οι έξι μαθητές από την Πετρόστρουγκα του Ολύμπου και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.